Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Ρύθμιση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το 10% (χωρίς νέα εξέταση)

Αποτέλεσμα εικόνας για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το 10% έτους 2017Με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, της Εθνικής βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή και θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, ρυθμίζεται με πάγιο και ενιαίο τρόπο το θέμα της εισαγωγής αποφοίτων για το 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης, χωρίς νέα εξέταση

Τι ορίζεται με τη νέα ρύθμιση

4. α) Η παρ. 33 του άρθρου 39 του ν. 4186/2013, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 40 του ν. 4342/2015 (Α΄143), αντικαθίσταται ως εξής:

«33. Οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου που παρέχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι επιθυμούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε Τμήμα, Σχολή ή Εισαγωγική Κατεύθυνση των Πανεπιστημίων, Τ.Ε.Ι., Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, εφόσον έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ, μπορούν να μετέχουν για την εισαγωγή τους στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης, χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το δικαίωμα αυτό δεν αφορά τους υποψηφίους που συμμετείχαν σε πανελλαδικές εξετάσεις, διεκδικώντας θέσεις επιπλέον αριθμού εισακτέων και μπορεί να ασκηθεί το επόμενο και το μεθεπόμενο έτος του έτους τελευταίας εξέτασης στα ανωτέρω πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων κατανέμονται σε ποσοστό 60% για τους συμμετασχόντες στις εν λόγω εξετάσεις το αμέσως προηγούμενο έτος και σε ποσοστό 40% για όσους έχουν συμμετάσχει στην εξεταστική διαδικασία δύο (2) έτη πριν από το έτος υποβολής νέου μηχανογραφικού χωρίς νέα εξέταση.

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθώς και των συναρμόδιων Υπουργών, όπου απαιτείται, καθορίζονται τα ειδικότερα ποσοστά επί του αριθμού των εισακτέων ανά κατηγορία».

β) Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται από το σχολικό έτος 2016-2017.

Τι θα ισχύσει φέτος

Με βάση τα παραπάνω, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το 10% έτους 2017 έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι απόφοιτοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ετών 2015 και 2016.

Ωστόσο, ακόμα δε γνωρίζουμε τι θα γίνει με τους συμμετέχοντες του έτους 2016 που διαγωνίστηκαν με δύο διαφορετικά συστήματα (καταργούμενο και νέο). Θα έχουν ξεχωριστά ποσοστά ή όχι;

Δείτε επίσης σχετική ανάρτηση του panelladikes24 για το θέμα του 10%.




Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


7 σχόλια:

  1. Απλά για να το διευκρινησω, εγώ που έδωσα πανελλήνιες 2014-1015 μπορώ να στείλω ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το 10% έτους 2017 έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι απόφοιτοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ετών 2015 και 2016. Αναμένεται η ψήφιση της παραπάνω ρύθμισης.

      Διαγραφή
  2. Τελικα θα ισχυσει σιγουρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δείτε το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΠΕΘ όπως ψηφίστηκε

      http://panelladikes24.blogspot.gr/2017/02/blog-post_62.html

      Διαγραφή
  3. Εδωσα πανελλαδικες εξετασεις το 2015. Τι διαδικασιες χρειαζεται για το 10 τοις εκατο; Το δηλωνω τωρα το φλεβαρη ή κατευθειαν τον ιουνιο μαζι με το μηχανογραφικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γειά σας. Θα ήθελα αν μπορείτε να μου λύσετε μια απορία. Έδωσα πανελλήνιες το 2016 κ συγκέντρωσα 15.586 μόρια στο 1ο επιστημονικό πεδίο (θεωρητική). Έδωσα κανονικά τα 4 μαθήματα (Λατινικά, Έκθεση, Αρχαία, Ιστορία) και δεν πήρα μάθημα επιλογής μαθηματικά. Διάβασα ότι από τις πανελλήνιες του 2018 και έπειτα καταργείται το 5ο πεδίο κ πλέον τις παιδαγωγικες σχολές μπορούν να τις δηλώσουν οι υποψήφιοι απ’ όλα τα πεδία. Σκέφτομαι φετος να κάνω το 10 τοις εκατό. Θα μπορώ να δηλώσω στο μηχανογραφικο που θα καταθέσω τα παιδαγωγικα; Τη χρονιά που έδωσα πανελλήνιες δεν μπορούσα να τα δηλώσω, φέτος θα μπορώ ή αναγκαστικά θα πρέπει να καταθέσω το "παλαιό" μηχανογραφικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή