Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Τι ισχύει για το 10% έτους 2017 - Λεπτομέρειες

Αποτέλεσμα εικόνας για Τι ισχύει για το 10% έτους 2017Μετά από πολλά ερωτήματα αναγνωστών του panelladikes24 για το καθεστώς εισαγωγής στα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) χωρίς νέα εξέταση για το 10% των θέσεων εισαγωγής σας παρουσιάζουμε το ισχύον νομικό πλαίσιο και επισημάνσεις για τους φετινούς υποψήφιους της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Με την παρ. 4 του άρθρου 13 του νόμου 4452/2017 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α' 17/2017 ρυθμίζεται το θέμα της εισαγωγής υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς νέα εξέταση για το 10% του αριθμού εισακτέων.

Δείτε όσα ορίζονται στο συγκεκριμένο νόμο

4. α) Η παρ. 33 του άρθρου 39 του ν. 4186/2013, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 40 του ν. 4342/2015 (Α΄143), αντικαθίσταται ως εξής:

«33. Οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου που παρέχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι επιθυμούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε Τμήμα, Σχολή ή Εισαγωγική Κατεύθυνση των Πανεπιστημίων, ΤΕΙ, Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ΑΣΠΑΙΤΕ, Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, εφόσον έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ, μπορούν να μετέχουν για την εισαγωγή τους στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης, χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Το δικαίωμα αυτό δεν αφορά τους υποψηφίους που συμμετείχαν σε πανελλαδικές εξετάσεις, διεκδικώντας θέσεις επιπλέον αριθμού εισακτέων και μπορεί να ασκηθεί το επόμενο και το μεθεπόμενο έτος του έτους τελευταίας εξέτασης στα ανωτέρω πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων, κατανέμονται σε ποσοστό 60% για τους συμμετάσχοντες στις εν λόγω εξετάσεις το αμέσως προηγούμενο έτος και σε ποσοστό 40% για όσους έχουν συμμετάσχει στην εξεταστική διαδικασία δύο (2) έτη, πριν από το έτος υποβολής νέου μηχανογραφικού χωρίς νέα εξέταση

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς και των συναρμόδιων Υπουργών, όπου απαιτείται, καθορίζονται τα ειδικότερα ποσοστά επί του αριθμού των εισακτέων ανά κατηγορία.». 

β) Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται από το σχολικό έτος 2016-2017.

Σημαντικές επισημάνσεις

- Για το έτος 2017 μπορούν να μετέχουν για την εισαγωγή τους στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης, χωρίς νέα εξέταση, μόνο οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ετών 2015 και 2016.

- Οι υποψήφιοι/ες για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση δεν υποβάλλουν Αίτηση-Δήλωση, αλλά κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο.

- Οι υποψήφιοι/ες για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση που επιθυμούν εισαγωγή σε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΑΕΝ, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο αρμόδιο Υπουργείο και συμμετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Το panelladikes24 θα ενημερώνει για οποιαδήποτε εξέλιξη προκύπτει για τις συγκεκριμένες σχολές.

- Οι υποψήφιοι/ες για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση που επιθυμούν την εισαγωγή τους στα ΤΕΦΑΑ δεν συμμετέχουν στις πρακτικές δοκιμασίες της φετινής χρονιάς και διεκδικούν την εισαγωγή τους με τις επιδόσεις της προηγούμενης εξέτασής τους.

- Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα ειδικά ποσοστά για τους περσινούς υποψήφιους που εξετάστηκαν με δύο διαφορετικά συστήματα (παλαιό και νέο).

- Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα από το ΥΠΠΕΘ τι θα γίνει με τα Μηχανογραφικά Δελτία των υποψηφίων με το 10% αφού φέτος υπάρχουν οι υποψήφιοι που είχαν εξεταστεί με το καταργούμενο σύστημα και είχαν υποβάλλει Μηχανογραφικά Δελτία με διαφορετικά Επιστημονικά Πεδία αλλά ακόμα και αν είχαν εξεταστεί με το νέο σύστημα υπάρχουν σοβαρές αλλαγές στο Μηχανογραφικό Δελτίο και στα ΓΕΛ και στα ΕΠΑΛ σε σχέση με πέρσι.

panelladikes24 - panelladikes24 στο facebook


Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


19 σχόλια:

  1. Το χημικο που μπήκε στο 3ο απο ποιους περσινούς αποφοιτους θα δηλωθεί για το 10%; Του 2ου η του 3ου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άρα,εμείς που θέλουμε να συμμετέχουμε με το 10% θα καταθέσουμε MONO μηχανογραφικό το καλοκαίρι...Κατάλαβα σωστά;Τώρα ΔΕΝ καταθέτουμε αίτηση,έτσι;Σας παρακαλώ επιβεβαιώστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι αγαπητε τα καταλαβες σωστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπαρχει το 10 % για τους αθλητες; αν ναι πως γίνεται; και ποτε βγαίνουν τα αποτελεσματα ;
    Αν οχι ευχαριστω που απαντησατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με το νόμο: Το δικαίωμα αυτό (10%) δεν αφορά τους υποψηφίους που συμμετείχαν σε πανελλαδικές εξετάσεις, διεκδικώντας θέσεις επιπλέον αριθμού εισακτέων.

      Διαγραφή
  5. Ποτε αναμενουμε υπουργικη αποφαση που θα δινει επιμερους ειδικα ποσοστα στους περσινους υποψηιους με το παλαιο και το νεο συστημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εδωσα για 2η φορα το 2016 με το παλαιο συστημα και ημουν τεχνολογικη κατευθυνση και θα δωσω τωρα με το 10%...μπορω να δωσω επιπλεον και αγγλικα γιατι θελω αν δηλωσω και αγγλικη φιλολογια???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ που έδωσα Πανελλαδικές εξετάσεις το 14 μπορώ Τελικά να κάνω 10% η Όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, μόνο οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ετών 2015 και 2016.

      Διαγραφή
  8. Με το ΕΠΑΛ 2016 παλιο συστημα που έδωσα Πέρσυ εχουμε καμοια ενημςρωση ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ημερομηνιες για το ποτε θα κανουμε 10% ξερουμε ; για υποβολη καινουριου μηχανογραφικου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξερουμε που θα κυμανθούν οι βάσεις στα ΕΠΑΛ α ομαδα ,με το 10%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με το παλιο σύστημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάποιος που δεν τα κατάφερε φέτος με το 6 % μπορεί να ξαναπροσπαθήσει του χρόνου με το 4 % ? Γενικά μπορείς να κάνεις χρήση της υποβολής μηχανογραφικού δελτίου δύο συνεχόμενες χρονιές?
    Ευχαριστώ για τυχόν απαντήσεις - διευκρινίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εαν κάνω 10% απο βιοκογικο πατρας για Θεσσαλονίκη κσι περασω χανω και τη χρονιά μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εαν κάνω 10% απο βιοκογικο πατρας για Θεσσαλονίκη κσι περασω χανω και τη χρονιά μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. εδωσα πανελληνιες και με εχω μπει αεν και σχεδον σιγουρα θα μπω υδρα λογω καλου βαθμου αμα κανω 10% και βαλω ασπροπυργο θα εχω αρκετες πιθανοτητες να μπω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. βαλω( πρωτη επιλογη) ασπροπυργο

    ΑπάντησηΔιαγραφή