Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Τι ισχύει με την εισαγωγή αποφοίτων με το 10% για το 2017

Αποτέλεσμα εικόνας για Τι ισχύει με την εισαγωγή αποφοίτων με το 10% για το 2017Το panelladikes24 ενημερώνει μετά από πολλά ερωτήματα που δέχεται από ενδιαφερόμενους για το 10%, τα εξής:


Τι ισχύει

Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις Γενικού Λυκείου του Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄/2013), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει

- Οι απόφοιτοι διεκδικούν το 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης, χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασης τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των ημερήσιων Λυκείων, στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

- Το δικαίωμα αυτό ασκείται εντός ενός (1) έτους αυτού που έπεται της τελευταίας εξέτασης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των ημερήσιων Λυκείων, στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Συνδεθείτε εδώ με τη σελίδα του panelladikes24 στο facebook για να μπορείτε να δείτε όλα τα νέα έγκαιρα.

Επομένως, έχοντας υπόψη τα παραπάνω, για το έτος 2017 δικαιούχοι συμμετοχής με την κατηγορία 10% για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι μόνο όσοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016.

Τι θα ισχύσει φέτος

- Με βάση όσα είναι είναι γνωστά αυτή τη στιγμή, μόνο όσοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς εξέταση με το 10% διεκδικώντας το σύνολο του συγκεκριμένου ποσοστού αριθμού εισακτέων.

Το ΥΠΠΕΘ δεν έχει αναφέρει κάτι για το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς βέβαια να αποκλείεται μελλοντική ρύθμιση που να επιτρέπει συμμετοχή στη συγκεκριμένη κατηγορία υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ετών 2015 και 2016.

Τι ίσχυσε πέρσι

- Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 έγιναν με βάση τον παραπάνω νόμο. Ωστόσο, με ρύθμιση που έγινε μεσούσης της σχολικής χρονιάς δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής σε υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των τελευταίων δύο ετών.

Δείτε τι ανέφερε η συγκεκριμένη ρύθμιση

- Ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 δίνεται κατ’ εξαίρεση το δικαίωμα συμμετοχής στο 10% των θέσεων εισακτέων και σε όσους είχαν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων Λυκείων το έτος 2014. Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων κατανέμονται στους υποψηφίους του έτους 2014 σε ποσοστό 40% και στους υποψηφίους του έτους 2015 σε ποσοστό 60%. Οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τα συγκεκριμένα ποσοστά θέσεων χωρίς νέα εξέταση και με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σημαντικές παρατηρήσεις

- Πέρσι, οι υποψήφιοι είχαν εξεταστεί με δύο διαφορετικά συστήματα (παλαιό και νέο). Άρα, φέτος, οι υποψήφιοι με το 10% χωρίς νέα εξέταση έχουν μόρια που έχουν προέλθει από δύο διαφορετικές εξεταστικές διαδικασίες (μαθήματα, υπολογισμός μορίων, Μ.Δ. κτλ) και θα πρέπει λογικά να έχουν και διαφορετικό ποσοστό εισαγωγής στη συγκεκριμένη κατηγορία.

- Δεν είναι γνωστό το Μηχανογραφικό Δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι με το 10% έτους 2017 καθώς το ΥΠΠΕΘ έχει τροποποιήσει τις σχολές που περιλαμβάνονται σε κάθε επιστημονικό πεδίο (οι αλλαγές αφορούν λίγες σχολές στο νέο σύστημα). Άρα, οι απόφοιτοι με το 10% του νέου συστήματος θα συμπληρώσουν το ίδιο με πέρσι Μ.Δ. ή το νέο Μ.Δ. που θα περιέχει και τις προαναφερόμενες αλλαγές; 

Πατήστε εδώ για να δείτε το Μ.Δ. και όλες τις αλλαγές.

Επομένως, αναμένουμε τις εξελίξεις για τα εξής θέματα:

α. Οι απόφοιτοι που είχαν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων Λυκείων το έτος 2015 θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο 10% των θέσεων εισακτέων έτους 2017;

β. Οι απόφοιτοι που είχαν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων Λυκείων το έτος 2016 θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο 10% των θέσεων εισακτέων με ξεχωριστά ποσοστά ανάλογα με το σύστημα που εξετάστηκαν;

γ. Οι υποψήφιοι με το 10% που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 με το νέο σύστημα θα συμπληρώσουν το ίδιο Μ.Δ. ή το νέο που θα ισχύσει φέτος και περιλαμβάνει κάποιες αλλαγές στην κατανομή των σχολών ανά επιστημονικό πεδίο;

Το panelladikes24 παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώσει για οποιαδήποτε εξέλιξη.

panelladikes24 - panelladikes24 στο facebook


Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


50 σχόλια:

  1. Τα παιδιά που τελείωσαν από επαγγελματικό λύκειο έχουν το δικαίωμα για 10%?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδωσα 2η φορά το 2015, έκανα μηχανογραφικο με το 10% φέτος το 2016, το 2017 δεν θα έχουμε δηλαδή δεύτερη ευκαιρία όπως δόθηκε σ' αυτούς που δώσανε το 2014;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποτε θα βγει επιτελους η αποφαση για το 10% για τους αποφοιτους του 2015;; Εχει καθυστερησει και οριακα υπαρχει χρονος προετοιμασιας για πανελληνιες ξανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πές τα!έχεις μάθει αν θα γίνει τελικά 10% για τους απόφοιτους 2015? Γιατί λέγονται διάφορα..Και λογικά τέλη ιανουαρίου αρχές Φλεβάρη θα πουν ημερομηνίες..σιγα που νοιάζονται αν έχουμε καθυστερήσει ή όχι!

      Διαγραφή
    2. 2 φορες πηγα στο υπουργειο και ολο μου ελεγαν να παρω τηλεφωνο σε 2 εβδομαδες. Και ετσι φτασαμε να τελειωνει ο μηνας και ακομα τιποτα. Τελευταια φορα μου ειπαν για 5 με 10 φλεβαρη οτι θα βγει αποφαση.

      Διαγραφή
    3. Και αμα μας δώσουν άκυρο άντε μετά να προλάβεις να προετοιμαστείς καλά για πανελλαδικές σε 4 μήνες ενω πλέον τα μαθήαμτα δεν είναι όλα κοινά με το 2015 σε κάποια πεδία. Αλλά πολύ που τους νοιάζουν όλα αυτά.

      Διαγραφή
    4. Μάλιστα!Ας ευχηθούμε για τα καλύτερα λοιπόν!Λογικά θα μας το δώσουν το 4% ,αλλά θα είναι 4% ή λιγότερο?(κ καλά 6% για απόφοιτους 2016 και 4% για εμάς) Επίσης ποιο μηχανογραφικό θα δηλώσουμε καινούργιο ή παλιό?Αυτά τα συστήματα μας έκαναν σαλάτα.. Άντε να βγει κανα νέο γιατί ανυπομονώ..και φυσικά δν υπάρχει χρονος για καμία προετοιμασία εαν μας δώσουν άκυρο εγώ στο 4% ποντάρω...Ποια σχολή θες εαν επιτρέπεται?

      Διαγραφή
    5. Το πιο πιθανόν είναι να μας δώσουν λιγότερο από 4% και πιστεύω θα συμπληρώσουμε το παλαιό μηχανογραφικό γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά στις βάσεις σε κάποιες σχολές ανάμεσα στο παλαιό και το νέο και κατ επέκταση στα μόρια που έγραψαν τα παιδιά. Αρχιτεκτονική θέλω

      Διαγραφή
    6. Με το καλό,στο εύχομαι!Άντε να μάθουμε επιτέλους!

      Διαγραφή
    7. Βγηκε!! Αλλα δν μαθαμε ακομη ποιο μηχανογραφικο θα δηλωσουμε.παλιο η καινουργιο.

      Διαγραφή
    8. Τι εννοείς βγήκε?

      Διαγραφή
    9. Δεν έχει ακόμα γίνει ρύθμιση για το 10% από το ΥΠΠΕΘ. Όσα διαρρέονται στο διαδίκτυο αφορούν ρύθμιση που πρόκειται να γίνει χωρίς να ξεκαθαρίζει ακριβώς το θέμα. Το panelladikes24 παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώσει για οποιαδήποτε εξέλιξη.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα!Εγω έδωσα πέρυσι και πέρασα Αστυφυλάκων.Φέτος Θέλω να δώσω ενα μηχανογραφικό 10%για την αξιωματικών...γνωρίζει κανείς αν θα δωσω με τη βαση 10% για. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΎΣ;Εννοώ,εφόσον εχω περάσει το 16 και είμαι εν αναμονή για την εισαγωγή..Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Το πρόβλημα τους λογικά είναι η κατανομή του ποσοστού. Αμα ισχύσει το 10% για μας τους απόφοιτους του 2015 (που πρέπει να ισχύσει) , λογικά θα έχουμε μικρότερο ποσοστό από 4% καθώς είναι και αυτοί που έδωσαν πέρυσι με το καινούργιο αλλά και αυτοί που έδωσαν με το παλαιό.Ας ελπίσουμε οτι θα ασχοληθούν σύντομα με το θέμα τα "πολυάσχολα" αρμόδια όργανα και θα τελειώσει αυτή η αναμονή επιτέλους!

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα εδωσα πανελλήνιες το 2016 χωρις ωστόσο να εχω δηλωσει αθλήματα και χωρις να εχω περασει υγειονομικες εξετασεις μπορω να κανω 10% και να δηλωσω ειτε τεφαα ειτε αστυφυλακων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι εφοσον δεν επελεξες να δωσεις αθληματα πραγμα που ειναι προυποθεση για την αστυφυλακων οποτε δεν μπορεις. Ξαναδωσε πανελληνιες αν θες αυτες τις σχολες. Το 10% αφορα τα μορια π ειχες γραψει το 2016 κ συμπληρωνεις το ιδιο μηχανογραφικο με περσυ.

      Διαγραφή
  7. Ρύθμιση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το 10% (χωρίς νέα εξέταση)

    http://panelladikes24.blogspot.gr/2017/02/10.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα, βλέπω τόσες μέρες τις ειδήσεις μήπως βγάλουν καμία εγκύκλιο που να το ξεκαθαρίζει αν οι μαθητές που δώσανε πανελληνιες το 2016 με το παλαιό σύστημα δικαιούνται ξεχωριστό ποσοστό απο αυτούς που δώσανε με το καινούριο σύστημα πάλι το 2016(αναφέρομαι για το 10%).Δεν βρίσκω τίποτα και εχω απελπιστεί. Μήπως γνωρίζετε κατι σχετικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα ,οι αποφοιτοι του 2016 ποτε κάνουμε Μ.Δ για 10% ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απόφοιτοι του 2010 Από Επαλ θα έχουν τη δυνατότητα γιαβρούμ 10%??
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συμμετοχή στο 10% γίνεται το επόμενο ή μεθεπόμενο έτος από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που έχει πάρει μέρος ο υποψήφιος.

      Διαγραφή
  11. Τι ισχύει για το 10% έτους 2017 - Λεπτομέρειες

    http://panelladikes24.blogspot.gr/2017/02/10-2017.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για να υποβαλουμε 10% το 2017 εχοντας δωσει πανελλήνιες το 2016 επρεπε να κανουμε καποια δήλωση στο σχολείο γυρω στον Ιανουάριο-φεβρουαριο; ή παμε μονο τον Ιούνιο και καταθετουμε μηχανογραφικο; ξερει κανεις;τα προηγουμενα ετη πως γινοταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παιδια αν ξερει κανεις ασ βοηθησει..θελω να κανω 10% για την ιδια σχολη σε αλλη πολη ομως με σκπο να αναγνωριστουν τα μαθηματα του πρωτου μου ετους (που διανυω τωρα) και να μπω 20 ετος.εχω ακουσει οτι εχει γινει αυτο.ξερει καποιος καποια πληροφορια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα,
    έχω δώσει πανελλήνιες τελευταία φορά το 2006.Θα ήθελα να ξαναδώσω για το 2018.Είναι εφικτό;Αν ναι,με ποιο σύστημα θα εξεταστώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα σύστημα και είναι αυτό που εξετάζονται και φετινοί υποψήφιοι.

      Διαγραφή
  15. Καλησπερα! Εδωσα πανελληνιες το 2016, πραγμα που σημαινει οτι φετος δικαιουμαι να δωσω με το 10%. Αν δεν κανω λαθος, το 10% μεχρι περυσι ισχυε για δυο χρονια. Οσοι εδωσαν το 2016 πανελληνιες θα δυνανται να κανουν 10% το 2018?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλημέρα! Μήπως ξέρετε μέχρι πότε μμπορώ να δηλώσω ότι θέλω να κάνω 10% ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε θα δηλώσεις! Θα υποβάλεις απευθείας μηχανογραφικό δελτίο μαζί με τους φετινούς. Θα ανακοινωθεί πότε.

      Διαγραφή
  17. Δε θα δηλώσεις! Θα υποβάλεις απευθείας μηχανογραφικό δελτίο μαζί με τους φετινούς. Θα ανακοινωθεί πότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μπορεί να δώσει κάποιος μόνο ειδικά μαθήματα και για τα κανονικά να κρατήσει τους παλιούς βαθμούς, πηγαίνωντας με 10%? Αν, δηλαδή, άλλαξε γνώμη και επιθυμεί πχ να μπει αρχιτεκτινική αλλά δεν είχε δώσει σχέδιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. εδωσα το 2016 ενδιαφερομαι να κανω 10% και να δηλωσω αστυνομικες ..πυροσβεστικες και στρατιωτικες σχολες ... ειναι απαρραιτητο το χαρτι που ελεγε να σημειωσεις τεφφα στρατο αστυνομια πυροσβεστικη και γενικοτερα τις κατευθυνσεις ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. υπαρχει προθεσμια για τον κωδικο που πρεπει να παρουμε απο τα λυκεια; αν ναι μεχρι ποτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γεια σας εγω εδωσα πανελληνιες με το 2016 και επειδη ανεβηκαν πολυ οι βασεις στα παραιατρικα ημουν θεωρητικη με βιολογια και λατινικα και ειχα τν μειωση 1400 μορια κατω δε περασα εκει που ηθελα και περασα σ μια σχολη που δεν μ αρεσει καθολου θα κανω 10% γ μια σχολη αλλα αγχωνομαι γτ δε ξερω αν τν πιασω σγρα ειμαι μεσα με τα περσινα δεδομενα αλλα 120 μορια πανω ποσα μορια θα πρεπει να ειμι πανω ετσι ωστε να ειμαι σγρη οτι θα περασω μηπως γνωριζετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Είμαι απόφοιτος του 2015 κ είχα συμμετάσχει στις πανελλήνιες εξετάσεις
    Ξέρετε αν έχω δικαίωμα για το 4% φέτος; πρέπει να κάνω κάτι άλλο εκτός από την συμπλήρωση μηχανογραφικού; μηχανογραφικό μπορώ να κάνω με τον κωδικό που είχα παραλάβει το 2015 ;
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε για τελευταία φορά. Πρέπει να αναμένετε την εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ που θα ορίζει τη διαδικασία για την παραλαβή κωδικού ασφαλείας και την υποβολή του Μ.Δ.

      Διαγραφή
  23. Καλησπερα σας..θελω να κανω μια ερωτηση..Τα παιδια που εδωσαν πανελληνιες το 2015-2016 και εξεταστηκαν στο μαθημα βιολογιας προσανατιλισμου,δηλαδη για εισαγωγη στο 3ο επιστημονικο πεδιο,εχουν δικαιωμα με το 10%(δηλαδη το 6% πρακτικα) να μπουν στα τμηματα χημειας που δεν ειχαν περυσι δικαιωμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γεια σας θα ήθελα να ρωτήσω τα άτομα που ξανά δίνουν πανελλήνιες μπορούν να κάνουν 10% για την προηγούμενη χρονιά άσχετα με το τι έγραψαν τι νέα χρονια??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. παιδια να ρωτησω εχω μπει αστυφυλακων, εδωσα το 2016 και μπηκα αλλα περιμενα μεχρι φετος να μπω στη σχολη...μπορω να κανω 10 % και να μπω σε αει ή τει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπερσ γνωρίζει κανεις αν θα γινει το 10% το 2018? Εδωσα φετος 2017

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπέρα σας, τελείωσα το λύκειο το 2005 ποτε δεν διεκδίκησα το 10%. Μπορω να το διεκδικήσω ;;; Η ξανα δίνω εξετασεις ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. οποιος εδωσε το 2016 μπορει να ξαναδωσει το 2018 με το 10%?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Οποιος περασε σε μια σχολη το 2017 , μπορει να δωσει με το 10% για το 2018 για αλλη σχολη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλησπέρα, γνωρίζει κανείς αν με το 10% για να περάσει κάποιος τεφαα πρέπει να ξαναδώσει τα αγωνίσματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή