Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Σία Αναγνωστοπούλου: «Ο νόμος για τις μετεγγραφές φοιτητών θα παραμείνει ως έχει» - Δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Μετεγγραφές Φοιτητών 2016

Sia_AnagnostopoulouΤέλος στο ράβε - ξήλωνε των κριτηρίων για τις μετεγγραφές βάζει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, σε συνέντευξη που δίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Ο νόμος για τις μετεγγραφές παραμένει ως έχει, όχι μόνο για τη φετινή χρονιά αλλά και για τις επόμενες, ενώ ως αντίβαρο το υπουργείο Παιδείας προβάλλει υποτροφίες μέσω ΕΣΠΑ για τους προπτυχιακούς και ανοικοδόμηση νέων εστιών μέσω δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ζητήματα όπως η ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η κινητικότητα των προπτυχιακών φοιτητών στα τμήματα των ΑΕΙ μετατίθενται για το μέλλον, ενώ φειδωλή εμφανίζεται για το επερχόμενο νομοσχέδιο των μεταπτυχιακών, μετά τις έντονες αντιδράσεις των πανεπιστημίων.

● Εστίες και υποτροφίες σε προπτυχιακούς φοιτητές

Παρά τις διαρροές για επιπλέον κριτήρια στις μετεγγραφές, η κ. Αναγνωστοπούλου ξεκαθαρίζει: «Εχουμε μια απόφαση του ΣτΕ, την οποία την έχουμε διευρύνει αλλά δεν μπορούμε να την ξεπεράσουμε». Το νομικό πλαίσιο που ψηφίστηκε επί Αριστείδη Μπαλτά με μοριοδότηση των οικονομικών κριτηρίων και πλαφόν 15% θα παραμείνει ως έχει, με το υπουργείο να στρέφεται στο ΕΣΠΑ και στη συνεργασία που αναμένεται να ξεκινήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση και τη δημιουργία νέων εστιών. Εγγυητής για τη δανειοδότηση θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα που θα αφορά μόνο στις εστίες, ώστε να γίνουν κάποια έργα υποδομών στις ήδη υπάρχουσες. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους δήμους των περιοχών όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα για την αναζήτηση χώρων στέγασης των φοιτητών.

Υπάρχουν κενά διαμερίσματα, των οποίων ψάχνουμε το νομικό πλαίσιο, ενώ και η αξιοποίηση ξενοδοχείων (σ.σ.: όπως το «La Mirage» που είχε προταθεί και επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου) είναι στα σχέδιά μας».

Τις επόμενες μέρες αναμένονται πληροφορίες για υποτροφίες που θα χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια για τους προπτυχιακούς φοιτητές. Αν και το μεγαλύτερο κομμάτι των ευνοουμένων θα αφορά σε φοιτητές των κεντρικών Ιδρυμάτων, καθώς εκεί συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό σπουδαστών, στόχος του υπουργείου είναι να εκμεταλλευτεί τα εν λόγω κονδύλια ως κίνητρο και για τους φοιτητές που έχουν εισαχθεί σε περιφερειακά Ιδρύματα, ώστε να μην ερημώσουν.

Σχόλιο panelladiekes24: Συνεχίζουμε να βλέπουμε μια προχειρότητα στη διαχείριση των ζητημάτων από την ηγεσία του ΥΠΠΕΘ και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλές αλλαγές στο καθεστώς των Μετεγγραφών Φοιτητών ενώ ακόμα και η σημερινή ηγεσία είχε εξαγγείλει βελτιώσεις στο τελευταίο πλαίσιο με σκοπό να το βελτιώσει ενώ προσπάθησε και πέρσι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να ικανοποιήσει περισσότερες αιτήσεις υποψηφίων. Προφανώς, ακόμα δεν έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο στο θέμα αυτό που θα το υπηρετήσουμε και οδηγήσει πολλούς ενδιαφερόμενους να κάνουν τον προγραμματισμό που επιθυμούν. 

Δείτε από το panelladikes24 όλα πρέπει να γνωρίζετε για τις Μετεγγραφές Φοιτητών

Δείτε στους παρακάτω συνδέσμους το νόμο, τις Υ.Α και τις εγκυκλίους για τις Μετεγγραφές Φοιτητών που ίσχυσαν κατά την προηγούμενη χρονιά.

Υπουργική απόφαση 143456/Ζ1
Υπουργική απόφαση 171088/Ζ1
Εγκύκλιος
Φ.151/17897/Β6/2014 (Β'358) Κ.Υ.Α.
Αντιστοιχίες ΑΕΙ Πανεπιστημιακού Τομέα
Αντιστοιχίες ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα
Nέα Αντιστοιχία ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα
Εγκύκλιος 170408/Α5/26-10-2015
Εγκύκλιος 184923/Ζ1/17-11-2015



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


2 σχόλια:

  1. ΤΩΡΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΟΣ ΓΙΝΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΓΓΡΑΦΗ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μπορείτε υπό κάποιες προϋποθέσεις. Δείτε τα αρχεία στους παραπάνω συνδέσμους και ιδιαίτερα την εγκύκλιο για τις μετεγγραφές.

      Διαγραφή