Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Δηλώσεις Αναγνωστοπούλου για συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και μετεγγραφές φοιτητών

siaΣυνέντευξη της Αναπληρώτριας Υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου στην ''Εφ.Συν'' - Τι ανέφερε σε ερωτήσεις για συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και μετεγγραφές φοιτητών

ερ. Σχεδιάζετε αλλαγές στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις σχολών. Ακούστηκαν ανάμεσα σε άλλα απορρόφηση ΤΕΙ από πανεπιστήμια και μετατροπή τμημάτων ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης σε ΙΕΚ. Υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο; 

Όπως έχω τονίσει πολλές φορές, δύσκολα πρέπει να ιδρύεται ένα ανώτατο ίδρυμα και ακόμα πιο δύσκολα πρέπει να κλείνει.

Το άναρχο τοπίο που έχει δημιουργηθεί και το οποίο είχε βασιστεί σε λιγότερο ακαδημαϊκά και περισσότερο σε πελατειακά και τοπικιστικά κριτήρια δεν μπορεί να διορθωθεί με «ασκήσεις επί χάρτου».

Είμαστε σε φάση ενδελεχούς μελέτης του χάρτη των ΑΕΙ. Δεν πρόκειται όμως να υπάρξει καμία αλλαγή πριν ολοκληρωθεί μια εμπεριστατωμένη ανάλυση που θα οδηγήσει σε ανασχεδιασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να πούμε πως οι μεγάλες αλλαγές στην παιδεία χρειάζονται χρήματα. Όσο η χώρα είναι σε κρίση, οι μεγάλες αλλαγές αναγκαστικά θα περιμένουν. 

ερ. Έχετε δηλώσει ότι θα επανεξετάσετε το θέμα των μετεγγραφών φοιτητών. Πιστεύετε ότι εάν δεν υπάρχει αύξηση της χρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση), έτσι ώστε ο φοιτητής που σπουδάζει εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας να μην επιβαρύνει τα ισχνά οικονομικά της οικογένειάς του, μπορείτε να δώσετε λύση που να καλύπτει τη ζήτηση; 

Σκοπεύουμε να νομοθετήσουμε στη βάση της εμπειρίας που αποκομίσαμε από τις μετεγγραφές φέτος.

Όσο η χώρα είναι σε κατάσταση «πολέμου», κάθε νέος πρέπει να έχει το δικαίωμα να σπουδάσει.

Αυτό σημαίνει ότι λάβαμε και θα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τον σεβασμό του νόμου, σταθμίζοντας όμως δύο εξίσου προστατευόμενα έννομα αγαθά.

Πρώτον, την εξασφάλιση της εν τοις πράγμασι δυνατότητας φοίτησης των νέων ανθρώπων στις συνθήκες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

Δεύτερον, τη διασφάλιση απρόσκοπτης και ομαλής λειτουργίας των ΑΕΙ και τη διατήρηση της ισορροπίας του ακαδημαϊκού χάρτη έτσι ώστε να μην αποψιλώνονται τα περιφερειακά ιδρύματα.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


1 σχόλιο:

  1. Πρέπει στο θέμα των μετεγγραφών να τηρηθεί ίδια στάση με αυτήν του κ Λοβέρδου.Ναι στις μετεγγραφές δευτεροετών και τριτοετών διότι τα πράματα δυσκολεύουν για όλους μέρα με τη μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή