Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Πανελλαδικές Εξετάσεις με απολυτήριο ΓΕΛ και πτυχίο ΕΠΑΛ - Τι ισχύει

Αποτέλεσμα εικόνας για Πανελλαδικές Εξετάσεις με απολυτήριο ΓΕΛ και πτυχίο ΕΠΑΛ - Τι ισχύειΑπό τις εγκυκλίους του ΥΠΠΕΘ για την υποβολή Αίτησης - Δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 δημιουργείται πρόβλημα για τους κατόχους απολυτηρίου ΓΕΛ και πτυχίου ειδικότητας ΕΠΑΛ.

Τι ορίζει η νομοθεσία

Σύμφωνα με το άρθρο 58, παρ. 5 του νόμου Ν. 4310/2014 (ΦΕΚ A΄ 258/8-12-2014) δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ και σε όσους κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου κατέχουν και πτυχίο ειδικότητας ΕΠΑΛ.

Δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση.

Τι αναφέρουν οι εγκύκλιοι

Η εγκύκλιος για την υποβολή Αίτησης - Δήλωσης για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ αναφέρει ''Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ΕΠΑΛ με το ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ μπορούν να συμμετάσχουν κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕΛ με πτυχίο ειδικότητας ΕΠΑΛ του ν. 4186/2013, δηλαδή όσοι υποψήφιοι θα αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας από ημερήσιο ΕΠΑΛ το τρέχον σχολικό έτος 2015-2016''.

Ωστόσο, η εγκύκλιος για την υποβολή Αίτησης - Δήλωσης για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ δεν επιτρέπει τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) για κατόχους απολυτηρίου ΓΕΛ και πτυχίου ειδικότητας ΕΠΑΛ.

Επίσης, οι κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕΛ παρελθόντων ετών οι οποίοι το σχολικό έτος 2015-2016 φοιτούν στη Δ΄ εσπερινού ΕΠΑΛ (του ν. 3475/2006) για την κτήση πτυχίου ειδικότητας, δεν μπορούν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΤΕΙ) συμμετέχοντας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΕΠΑΛ. Οι απόφοιτοι εσπερινού ΕΠΑΛ σχολικού έτους 2015-2016 θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βάση το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2014-2015 (παλαιό σύστημα) το οποίο δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ (ν. 3748/2009) ΜΟΝΟ στους κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ. Η παραπάνω κατηγορία υποψηφίων έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει θέση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ΜΟΝΟ δια μέσου συμμετοχής στις εξετάσεις του Γενικού Λυκείου. 

Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά

Γιατί η ρύθμιση που ψηφίστηκε στο Ν. 4310/2014 αφορά τα ΕΠΑΛ του ν. 4186/2013 και όχι τα ΕΠΑΛ των προηγούμενων νόμων.

Σχόλιο panelladikes24: Θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλεψη να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις με τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ και οι κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕΛ που έχουν αποκτήσει πτυχίο ΕΠΑΛ προηγούμενα έτη. Είναι άδικο να υπάρχει η συγκεκριμένη διαφορά από τη στιγμή που αυτό επιτρέπεται πλέον.

Δείτε τις εγκυκλίους:

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ - ΔΗΛΩΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΠΑΛ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ - ΔΗΛΩΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

panelladikes24 - panelladikes24 στο facebook


Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


42 σχόλια:

  1. εγω εδωσα περσυ πανελληνιες στα επαλ ομαδα α και θελω να ξανα δωσω.με ποιο συστημα μπορω να δωσω; ..και ποια ειναι η διαφορα των συστηματων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ των δυο συστημάτων. Ωστόσο, με το νέο δεν υπάρχουν κάποιοι τομείς. Ep;ishw, πρέπει οι υποψήφιοι να προσέξουν τις αντιστοιχίες μεταξύ των ειδικοτήτων. Δείτε και το επόμενο άρθρο του panelladikes24.

      Τι πρέπει να προσέξουν οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ στην Αίτηση - Δήλωση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016

      http://panelladikes24.blogspot.gr/2016/02/2016_3.html

      Διαγραφή
  2. Πηγαίναμε φροντιστήρια για να δώσουμε πανελλήνιες στα μαθήματα της ειδικότητας που είχαμε τελειώσει και μας πέταξαν έξω!βρείτε λύση!δεν τήρησαν τον νόμο!πιέστε τους,κόποι 2 χρόνων βρήκαν στο κενό!μας άφησαν χωρίς μελλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

      Διαβάστε προσεκτικά την ανάρτηση στο σύνδεσμο που ακολουθεί.

      Τι πρέπει να προσέξουν οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ στην Αίτηση - Δήλωση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016

      http://panelladikes24.blogspot.gr/2016/02/2016_3.html

      Διαγραφή
    2. Τι εννοείται?Είμαι κατοχος απολυτηριου ΓΕΛ με πτυχιο ΕΠΑΛ του τομέα Υγείας και με διαβεβαίωσαν οτι δεν μπορώ να δώσω γιατι ο τομέας υγειας θα δώσει με το παλαιό σύστημα μόνο!κάνω κάτι λάθος?

      Διαγραφή
    3. Στα προηγούμενα σχόλια δεν είχατε αναφέρει τα παραπάνω στοιχεία. Ο τομέας Υγείας υπάρχει μόνο στο παλαιό ΕΠΑΛ.

      Διαγραφή
  3. Κάποιος με απολυτήριο ΓΕΛ και πτυχίο ΤΕΛ Τομέας κοινωνικών υπηρεσιών) έχει δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλήνιες ΕΠΑΛ Α - παλαιό σύστημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ 2014 ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΜΕ ΕΠΑΛ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ-ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ (ΓΙΑ 2ΦΟΡΑ):
    ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΓΕΛ
    ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
    ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΒΑΘΜΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΗ ΠΡΟΤΟΤΥΠΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πειτε μας ενα λογο για τον οποιο εμεις οι κατοχοι απολυτηριου Γελ με πτυχιο Επαλ (νοσηλευτικη) να μη μπορουμε να δωσουμε.....ντροπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ειμαι αποφοιτη ΓΕΛ εχω δωσει πανελληνιες το 2011 και απετυχα. μπορω να ξαναδωσω πανελληνιες από νυχτερινό ενιαίο λύκειο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερα ειμαι 27 χρονων εχω τελειωσει το επαγγελματικο λυκειο το 2007 μετα πηγα ιεκ αλλη ειδικοτητα και τωρα σκεφτομαι να δωσω παννεληνιες..αλλα γενικες..πρεπει να παω να παρακολουθησω κανονικα ολο το Γενικο λυκειο και να δωσω μετα?γιατι αν παω να δωσω με το χαρτι απο το επαγγελματικο θα μπορω να δωσω φανταζομαι παννεληνιες μονο για τις σχολες της συγκεκριμενης ειδικοτητας που ημουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα είμαι 40 χρονών έχω τελειώσει γενικό λυκείο και θελω να δωσω πανελληνιες.Μπορει να γινει αυτο αν φοιτήσω σε νυχτερινό επαλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παιδες εδωσα πανελληνιες επαλ Α το 2015 στη πληροφορικη αλλα φετος αλλαξαν τα βιβλια !Μπορω να ξαναδωσω με τα παλια??? τι ισχυει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παιδες εδωσα πανελληνιες επαλ Α το 2015 στη πληροφορικη αλλα φετος αλλαξαν τα βιβλια !Μπορω να ξαναδωσω με τα παλια??? τι ισχυει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ειμαι αποφοιτος επλ στον κλάδο εφαρμοσμένων τεχνών. Μπορω να φοιτησω στην γ λυκείου Επαλ, στον ίδιο κλάδο με σκοπό την εισαγωγή σε τει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. παω δ,δομικων νυχτερινο και εχω απολυτηριο γενικου λυκειου μπορω να δωσω πανελλαδικες για εισαγωγη σε ΤΕΙ?και αν ναι ποια μαθηματα και ποτε ειναι οι αιτησεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα ,
    Τελείωσα γενικο Λύκειο και θέλω κ πάω νυχτερινο για να δώσω πανελληνιες μπορώ ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα τελείωσα γενικό λύκειο και φοιτώ είδει σε επαλ τομέα υγείας πρόνοιας μπορώ να δώσω πανελλήνιες και σε ποιες σχολές έχω πρόσβαση?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ρύθμιση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΕΠΑΛ - Τι γίνεται με τα εσπερινά ΕΠΑΛ

    http://panelladikes24.blogspot.gr/2017/02/blog-post_66.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα.Τελείωσα το Πολυκλαδικό Λύκειο, Κλάδο Πληροφορικής το 1998 και θέλω να δώσω Πανελλήνιες Εξετάσεις.Μπορώ και με ποιον τρόπο;Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπερα,αυτιν τι στιγμη ειμαι στιν γερμανια,και εχω τελιωσι τιν Α ταξη ΕΠΑΛ θα ηθελα να ρωτισο αν γιναιτε να δωσο εκσετασης για να παρο τιν Β-Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ χωρις να σημετεχω στα μαθηματα? Αν γινεται απαντησται μου σιντομα,ευχαριστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. καλησπερα σας,εχω δωσει πανελληνιες το 2015 απο την ειδικοτητα της πληροφορικης θελω να δωσω φετος πανελληνιες αλλα με αλλη ειδικοτητα (οικονομιας)γνωριζετε αν γινετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δείτε την περσινή εγκύκλιο.

      http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2017/%CE%95%CE%93%CE%9A%CE%A5%CE%9A%CE%9B%CE%99%CE%9F%CE%A3_%CE%91%CE%99%CE%A4%CE%97%CE%A3%CE%97_%CE%94%CE%97%CE%9B%CE%A9%CE%A3%CE%97_2017_%CE%95%CE%A0%CE%91%CE%9B_pdf.pdf

      Διαγραφή
  21. Γεια σας,
    Είχα δώσει πανελλήνιες το 1995 από Δ΄Δέσμη, με μέτρια βαθμολογία. Επιθυμώ εισαγωγή στο ΤΕΙ μηχανολογίας. Υπάρχει κάποιος τρόπος να ξαναδώσω πανελλήνιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γεια σας εχω τελειωσει το 2010 Γενικο λυκειο και το 2011-2013 παρακολουθησα μαθηματα 2 χρονια και πηρα πτυχιο απο επαγγελματικο λυκειο. Γνωριζεται αν εχει αλλαξει η αν θα αλλαξει το συστημα και θα μου επιτρεψουν να δωσω πανελληνιες με τα μαθηματα ειδικοτητας του επαλ. Η εστω αν μπορω να παρακολουθησω 1 χρονο μαθηματα ειδικοτητας σε επαλ για 2ο πτυχιο και την ιδια χρονια με τα μαθηματα εκεινης της ειδικοτητας να δωσω πανελληνιες? Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα σας. Έχω τελειώσει ΓΕΛ το 2002 και είμαι Στρατιωτικός. Θέλω να ξαναδώσω πανελλήνιες για να περάσω ψυχολογία. Γίνεται μέσω νυχτερινού ή ΕΠΑΛ να δώσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα! Έχω τελειώσει το ΓΕΛ το 1992. Έδωσα πανελλήνιες τότε δεν πέρασα εκεί που ήθελα και δεν ξανάδωσα. Αν ήθελα να ξαναδώσω τώρα τι θα έπρεπε να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος29 Ιουνίου 2018 - 12:04 μ.μ.
    Καλημέρα! Έχω τελειώσει το ΓΕΛ το 1992. Έδωσα πανελλήνιες τότε δεν πέρασα εκεί που ήθελα και δεν ξανάδωσα. Αν ήθελα να ξαναδώσω τώρα τι θα έπρεπε να κάνω?

    Να συμπληρώσω ότι τελείωσα το δημόσιο ΙΕΚ και πήρα την πιστοποίηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. τελειωσα φετος το ναυτικο λυκειο(επαλ), εχω δικαιωμα του χρονου να δωσω για σχολες που ανηκουν απ'τα πεδια του γελ; π.χ φιλολογια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπέρα,είμαι 36 χρόνων απόφοιτη Ενιαίου Λυκείου το 2003.Ειχα δώσει δύο φορές πανελλήνιες ,περασα σε δύο ΤΕΙ αλλά κανένα δεν μου άρεσε και τα παράτησα.Τι πρέπει να κάνω για να ξαναδώσω πανελληνιες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπερα, εγω εχω απολυτηριο απο ΓΕΛ ωστοσο θελω να παω σε ΕΠΑΛ, να κανω εκει τις 2 τελευταιες ταξεις και να δωσω απο'κει πανελληνιες. Επιτρεπεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλησπερα ειμαι γενν. 1977 τελειωσα εσπερινο τεε β κυκλου τομεα υγειας κ προνοιας μπορω να δωσω πανελληνιες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλησπερα ειμαι γενν 1977 τελειωσα εσπερινο τεε β κυκλου τομεα υγειας προνοιας μπορω να δωσω πανελληνιες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γειά σας. Είμαι 42 χρονόν και έχω τελειώσει Τ.Ε.Ε το 2005. Μπορώ να δώσω πανελλήνιες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γειά σας. Είμαι 42 χρονόν και έχω τελειώσει Τ.Ε.Ε το 2005. Μπορώ να δώσω πανελλήνιες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Γειά σας. Είμαι 42 χρονόν και έχω τελειώσει Τ.Ε.Ε το 2005. Μπορώ να δώσω πανελλήνιες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή