Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Θα γίνουν αλλαγές στην πρόσβαση αθλητών στα ΑΕΙ; Αναμένουμε τις εξελίξεις

Αποτέλεσμα εικόνας για πρόσβαση αθλητών στα ΑΕΙΜε αφορμή τους πρώτους Ευρωπαϊκούς αγώνες στο Μπακού τον Ιούνιο του 2015, ο βουλευτής και Υπεύθυνος Παιδείας του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς έφερε προς συζήτηση στη Βουλή το εκκρεμές ζήτημα από μεριάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, σχετικά με την επιβράβευση των αθλητών-μαθητών οι οποίοι διακρίνονται σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Δείτε εδώ όλα τα νέα για την ειδική κατηγορία των ΑθλητώνΚάνε LIKE στη σελίδα του panelladikes24 στο facebook.

Συγκεκριμένα στην επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Σ. Κοντονή, ζήτησε να μάθει τι θα γίνει με το θέμα της αναγνώρισης των διακρίσεων που έφεραν οι αθλητές μας στους Πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, με βάση τον νόμο 4115/2013. Ο κ. Μαυρωτάς υποστήριξε ότι θα ήταν αδικία να μην αναγνωριστούν αυτές οι διακρίσεις καθότι αρκετές ευρωπαϊκές ομοσπονδίες αναγνώρισαν τους αγώνες αυτούς ως πανευρωπαϊκούς αγώνες συγκεκριμένων κατηγοριών και κατά συνέπεια δεν έγιναν άλλα αντίστοιχα πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα το ίδιο έτος.

Στην απάντηση του ο κ. Κοντονής συμφώνησε στην ανάγκη διευθέτησης του ζητήματος και μάλιστα ανέφερε ότι σε όσα αθλήματα συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι, οι Έλληνες αθλητές που διακρίθηκαν θα λάβουν τα προνόμια που προβλέπονται σε μια αντίστοιχη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Μάλιστα ο Υφυπουργός Αθλητισμού είπε ότι πριν λίγες ημέρες είχε συνάντηση για το λόγο αυτό με τον Προέδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΟΕ) και εξετάζει τον ακριβή νομοθετικό τρόπο καθώς ειδικά για την ΚΟΕ αποτελεί μια καθαρή περίπτωση απονομής των προνομίων προς τους αθλητές.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαυρωτάς εξέφρασε την ανησυχία του για τη φημολογία σχετικά με τις αλλαγές στο σύστημα μοριοδότησης των μαθητών/αθλητών με βάση τον νέο αθλητικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ακούγεται η άποψη η μοριοδότηση να ισχύει μόνο για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) με μια στρεβλή λογική που θα οδηγεί όλους τους αθλητές να γίνουν και προπονητές. Να σημειωθεί ότι κάτι αντίστοιχο υπήρχε και στο προσχέδιο νόμου του κ. Αδριανού που δεν πρόλαβε να έρθει στη Βουλή πέρσι τον Δεκέμβριο.

Επ’ αυτού ο κ. Μαυρωτάς τόνισε ότι ο περιορισμός των κινήτρων μόνο για εισαγωγή σε ΤΕΦΑΑ θα ήταν τεράστιο λάθος γιατί θα αποκλείσει τη συντριπτική πλειοψηφία νέων παιδιών από το να ασχοληθούν με τον αθλητισμό επειδή θα έχουν βλέψεις για διαφορετικές σχολές. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Θα είναι δηλαδή η χαριστική βολή σε έναν ήδη τραυματισμένο ελληνικό αθλητισμό με προβλήματα εγκαταστάσεων, υποδομών κλπ.».

Παρά τo συγκεκριμένο ερώτημα του βουλευτή του Ποταμιού, ο κ. Κοντονής απέφυγε να δηλώσει εάν η μοριοδότηση προτίθεται να ισχύει μόνο για τα ΤΕΦΑΑ ή γενικά για όλες τις σχολές και είπε ότι το ζήτημα θα μελετηθεί.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μαυρωτάς υποστήριξε ότι χρειάζεται πράγματι εξορθολογισμός του ισχύοντος συστήματος έτσι ώστε να επιβραβεύονται με μοριοδότηση όσοι πραγματικά αξίζουν κι όχι να γίνεται κατάχρηση των προνομίων. Για αυτό όπως υποστήριξε, θα πρέπει να αξιολογείται όχι μια στιγμιαία επιτυχία αλλά μια διαχρονική διαδρομή και θα πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να κλείσουν τα διάφορα «παράθυρα» που έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Δείτε το βίντεο της συζήτησης πατώντας πάνω στην εικόνα.





Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου