Σελίδες

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Ερώτηση στη Βουλή για τη συμμετοχή αποφοίτων Λυκείου παλαιότερων ετών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016

Αποτέλεσμα εικόνας για συμμετοχή αποφοίτων Λυκείου παλαιότερων ετών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 ερωτηση φορτσακηςΟ βουλευτής κ. Φορτσάκης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα συμμετοχής αποφοίτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016.

Τι αναφέρεται στην ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κ. Φίλη

Mε το Ν. 4327/2015, «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», που προτάθηκε και ψηφίσθηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μεταβλήθηκε για μία ακόμη φορά το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται κυρίως για το άρθρο 3 του Ν. 4327/2015, που επιχειρεί αποσπασματικές αλλαγές με επιφανειακό τρόπο, δεδομένου ότι δεν υπήρξε εκτενής μελέτη και διαβούλευση κατά τη διαδικασία υιοθέτησής του, και θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά φέτος. Σε σχέση με τη συμμετοχή στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις των αποφοίτων Λυκείου παλαιοτέρων ετών, με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, αυτοί δικαιούνται να εξετασθούν μόνο με το παλαιό σύστημα εισαγωγής σύμφωνα με το άρθρο 58 παρ. 9 του Ν. 4310/2014, «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις».

Με το άρθρο 58 του πολυνομοσχεδίου Μπαλτά, το οποίο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, αλλά δεν έγινε νόμος του κράτους, προβλέφθηκε η δυνατότητα για τους αποφοίτους Λυκείου παλαιοτέρων ετών να συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις όχι μόνο με το παλαιό σύστημα εισαγωγής, αλλά εναλλακτικά και με το νέο σύστημα εισαγωγής του Ν. 4327/2015. Ακολούθησαν μάλιστα δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κύριου Δημήτρη Χασάπη που επιβεβαίωνε την πρόθεση του Υπουργείου να κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή. Σε αντίθεση με αυτά όμως, δυστυχώς, μέχρι σήμερα η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει καταστήσει σαφές εάν οι απόφοιτοι Λυκείου παλαιοτέρων ετών δικαιούνται να εξετασθούν μόνο με το παλαιό σύστημα εισαγωγής ή εναλλακτικά και με το νέο σύστημα εισαγωγής του Ν. 4327/2015. Σημειώνεται ότι πολλοί από αυτούς, βασιζόμενοι στα προαναφερθέντα, έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία τους σύμφωνα με το νέο σύστημα εισαγωγής του Ν. 4327/2015. Η αβεβαιότητα που διακατέχει τους υποψηφίους δημιουργεί σε αυτούς και στις οικογένειές τους σημαντική ανησυχία και διαταράσσει σημαντικά την προσπάθεια προετοιμασίας τους. 

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να προβεί σε άμεση διευκρίνιση ως προς το ανωτέρω ζήτημα απαντώντας στο ακόλουθο ερώτημα:

- Οι απόφοιτοι Λυκείου παλαιοτέρων ετών θα δικαιούνται να συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις υποχρεωτικά μόνο με το παλαιό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υποχρεωτικά μόνο με το νέο σύστημα εισαγωγής του Ν. 4327/2015 ή και με τα δύο κατ’ επιλογή τους;

Σημειώνεται ότι το panelladikes24 έχει αναδείξει το θέμα με σχετική ανάρτηση προ διμήνου μετά την ανακοίνωση των Βάσεων 2015. Δείτε εδώ.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


18 σχόλια:

  1. Για το δικαιωμα παλαιοτερων αποφοιτων χωρις νεα εξεταση (10%) θ βγει καποια ανακοινωση? Αυτο κι αν προκαλει αγωνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελεος πια .....δλδ εγω που ειμαι απο επαλ α και προετοιμαζομαι σαν γενικο τι κανω τωρα;;;;;;τζάμπα όλα;!;!;! Ελεος ποια ελεος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύμφωνα με το άρθρο 58 παρ. 9 του Ν. 4310/2014, που κάνει εν μέρει χρήση το υπουργείο για το πως θα εξετασθούν οι απόφοιτοι, αναφέρονται και τα εξής παρακάτω που δεν έχουν αναιρεθεί με άλλο νόμο έως τώρα :

    «9. Απόφοιτοι ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ή άλλου τύπου Λυκείου, οι οποίοι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση με το σύστημα που ίσχυσε το σχ. έτος 2014-2015, μπορούν, αν το επιθυμούν, να διαγωνισθούν με το ανωτέρω σύστημα εισαγωγής κατά το επόμενο σχολικό έτος 2015-2016, προκειμένου να διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, το οποίο θα ορισθεί με Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων.

    Εναλλακτικά, οι ανωτέρω υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να συμμετέχουν στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση σύμφωνα με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίσθηκε με το ν.4327/2015 (Α΄ 50). Στην περίπτωση αυτή: α) οι υποψήφιοι δεν έχουν δικαίωμα εισαγωγής με κάποιο ειδικό ποσοστό θέσεων των Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και β) οφείλουν να καταθέσουν εντός της προθεσμίας που θα ισχύσει για τους μαθητές που θα φοιτούν στη Γ Λυκείου το συγκεκριμένο σχολικό έτος ενυπόγραφη αίτηση στη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν, όπου θα δηλώνουν την Ομάδα Προσανατολισμού που επιθυμούν να καταταχθούν καθώς και σε ποια μαθήματα θα διαγωνισθούν πανελλαδικά.»
    Δίνει δηλαδή το δικαίωμα επιλογής στον απόφοιτο, ανεξαρτήτως ποιου έτους και εξεταστικού συστήματος απόφοιτος είναι αλλά και καθορίζει σαφώςκαι τις προϋποθέσεις συμμετοχής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά που σημειώνετε αναφέρονται στο άρθρο 58 του πολυνομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση αλλά δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Προσοχή να μην υπάρχει σύγχυση με το άρθρο 58 του ν. 4310/2014.

      Δείτε εδώ http://panelladikes24.blogspot.gr/2015/08/2016.html

      Διαγραφή
  4. Θεωρω οτι εαν δεν δοθει το 10% ειδικα αυτην τη χρονια θα ειναι μεγαλη αδικια.

    Ποσα παιδια προφταινουν να διαβαζουν για το παλιο ή το νεο συστημα και ταυτοχρονα να παρακολουθησουν στην οποια σχολη περασανε αλλα δεν τους εκφραζει; Ακομα χειροτερα, να διαβασουν και για τα δυο;

    Η τροποποιηση που ειχε κανει ο Λοβερδος θα επρεπε να αρθει για φετος, και να ισχυσει το 10% το 2015/16.

    Μετα παμε στο νεο συστημα με ολες του τις (νεες) διαταξεις που το προσδιοριζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά γιατί να καταργηθεί σαν σύστημα;

      Αφού είναι μία λύση για τα παιδιά που έφτασαν κοντά στη βάση της σχολής που ήθελαν και έχουν τη δυνατότητα να μπουν χωρίς να πληρώσουν εκ νέου τα υπέρογκα ποσά των φροντιστηρίων. Και για τα παιδιά που δεν τους εκφράζει η σχολή τους όσο πίστευαν.

      Πιστεύω πως πρέπει να επανέλθει το 10% για τους απόφοιτους 2014 και 2015 ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

      Διαγραφή
  5. ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΕΙΧΑΤΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ. ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝΕ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΩΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΠΙΣΩ? ΕΜΕΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΡΟΤΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΔΙΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΣΕΝΕΦΕΡΕ. ΑΝ ΔΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδια με ενημερωσαν από την δευτεροβάθμια πως το πολυνομοσχέδιο πρόκειται να ψηφίστε...και οτι θα μου στείλουν καποιο μαιλ .Τώρα πότε... δεν εχω ιδέα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΝΤΡΟΠΗ ,ΑΙΣΧΟΣ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΕΙΠΑΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΣΑΣ. ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί με το εν λόγω θέμα υπάρχει αυτή η κωλυσιεργία. Ο Γ.Γ του Υπουργείου είχε δηλώσει πως οι απόφοιτοι θα μπορούν να δώσουν είτε με το παλιό σύστημα-διεκδικώντας συγκεκριμένο ποσοστό θέσεων-είτε με το καινούριο όπως οι φετινοί μαθητές της Γ' Λυκείου (χωρίς ειδικό ποσοστό), και βέβαια δεν υπήρξε καμία αναφορά στο 10%. Είχε πει πως για το θέμα αυτό θα βγει εγκύκλιος. Η εγκύκλιος βέβαια ακόμα έρχεται. Διάβασα κάπου πως θα γίνουν διευκρινίσεις ως τα τέλη Οκτώβρη. Θα γίνουν όμως; Τα "τέλη Οκτώβρη" ουσιαστικά έχουν φτάσει σχεδόν. Αδιανόητη πραγματικά αυτή η κατάσταση. Πρόκειται για παιδιά που θέλουν απλώς να έχουν μία ακόμη ευκαιρία (ή και δυο). Απαράδεκτο να μην γνωρίσουν τι πρέπει να διαβάσουν, ποια μαθήματα αλλά και ποια ύλη, καθώς υπάρχουν διαφορές. Χρειάζεται το θέμα αυτό ΑΜΕΣΗ λύση, και φυσικά μαζί με αυτό να διευκρινιστούν και κάποια άλλα ζητήματα που αφορούν τους φετινούς της Γ Λυκείου, όπως π.χ. αν θα μετρά με κάποιον τρόπο ο προφορικός βαθμός (αυτό πρέπει να διευκρινιστεί και για τους αποφοίτους που ενδεχομένως εξεταστούν με το νέο συστημα) και αν θα διεξάγονται πρώτα ενδοσχολικές και μετά πανελλαδικές ή θα μείνει ως έχει. ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΟΥΤΕ ΓΙ΄ΑΥΤΟ!!!ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΠΑ.....ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΛΛΑ ,ΜΕΤΑ ΑΛΛΑ .ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΤΙ ΦΟΒΕΡΟ,ΑΠΛΩΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΜΕ ΠΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ!!!ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ !!!ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ (ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΩ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ)ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟ ΤΥΠΑΚΟ,ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΔΗΘΕΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ή ΔΕΞΙΑ ΨΕΥΤΟΚΟΜΜΑΤΑ.ΥΠΟΜΟΝΗ..................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΟΥ ΞΑΝΑΔΙΝΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ...ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΓΧΗΣΗ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ , ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΥΛΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ...ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΥΝΤΟΜΑ!!! Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΟΥ ΞΑΝΑΔΙΝΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ...ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΓΧΗΣΗ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ , ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΥΛΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ...ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΥΝΤΟΜΑ!!! Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παιδιά και εγώ απόφοιτη ειμαι,έδωσα πέρσι πανελλαδικες και εχω ξεκινησει προετοιμασια με το καινουργιο συστημα.Υπαρχει κατι νεοτερο??Εχετε μαθει κατι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο υπουργός Παιδείας είπε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, πως θα υπάρξει αυτή η δυνατότητα και πως ετοιμάζουν νομοθέτημα. Γραπτώς όμως δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχει τίποτα... Ελπίζουμε να γίνουν ενέργειες σύντομα

      Διαγραφή
  13. Ακόμα τίποτα,αλλά πιστεύω πώς θα ψηφιστεί ...δεν γίνεται από τι μία να σου λένε έχουμε αυτό το σύστημα και από την άλλη το αλλάζουμε...θα κάψει πολλούς υποψήφιους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ψηφίστηκε από τη Βουλή η ρύθμιση για επιλογή συστήματος από τους απόφοιτους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 - Θα ισχύσει το 10% για τους υποψήφιους των ετών 2014 και 2015

    http://panelladikes24.blogspot.gr/2015/11/2016-10-2014-2015.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @panelladikes24

    Ευχαριστουμε για την ενημερωση,

    ΕΙΣΤΕ ΑΨΟΓΟΙ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή