Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στο Νέο Λύκειο

Πέρυσι με το ν. 4186/2013 που αφορούσε την αναδιοργάνωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ψηφίστηκε από τη Βουλή, το υπουργείο Παιδείας άλλαξε τη δομή του Γενικού Λυκείου και το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ των υποψήφιων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με τους μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου να είναι οι πρώτοι που ακολουθούν το πρόγραμμα του Νέου Λυκείου.

Από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του Νέου Λυκείου, το υπουργείο προέβη σε βελτιωτικές κινήσεις με την αλλαγή στο τρόπο υπολογισμού του Μ.Ο. για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου μετά τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας που εμφανίστηκαν στις προαγωγικές εξετάσεις του Ιουνίου 2014. Ωστόσο οι αντιδράσεις και οι διεργασίες για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ συνεχίζονται.

Ο υπουργός Παιδείας με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή την Παρασκευή 6/11/2014 ρυθμίζει θέματα σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Πιο συγκεκριμένα:

Επαναφορά της Πληροφορικής στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και αφαίρεση της Λογοτεχνίας (πλην Ανθρωπιστικών και Παιδαγωγικών Επιστημών)

Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα πανελλαδικώς τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης είναι τα εξής:

α) Ε.Π.Ε. – Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές:
I. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
II. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
III. Ιστορία
IV. Λατινικά

β) Ε.Π.Ε. − Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες:
I. Νεοελληνική Γλώσσα
II. Μαθηματικά
III. Φυσική
IV. Χημεία ή Πληροφορική

γ) Ε.Π.Ε. − Επιστήμες Υγείας:
I. Νεοελληνική Γλώσσα
II. Φυσική
III. Χημεία και
IV. Βιολογία

δ) Ε.Π.Ε. − Επιστήμες Οικονομίας, Κοινωνικές και Πο
λιτικές Επιστήμες:
I. Νεοελληνική Γλώσσα
II. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
III. Αρχές Οικονομικής Επιστήμης
IV. Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

ε) Ε.Π.Ε. – Παιδαγωγικών Επιστημών:
I. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
II. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
III. Ιστορία
IV. Αρχές Φυσικών Επιστημών


1 σχόλιο:

  1. Εάν κάποιος θέλει να μπει στη Σχολή Ικάρων, θα πρέπει να πάει από το Ε.Π.Ε. − Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες; Και αν ναι, θα δώσει Χημεία ή Πληροφορική; Ή θα επιλέξει καθότι η Χημεία δεν σχετίζεται τόσο με το αεροπλάνο όσο σχετίζεται η Πληροφορική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή