Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Ο υπουργός Παιδείας για τις καταλήψεις και τις μετεγγραφές φοιτητών

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά FM αναφέρθηκε:

Στις καταλήψεις: «Είπα και στη Βουλή χτες ότι από πρόχειρους υπολογισμούς του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου όχι δικούς μου, πρέπει να ήταν κοντά στα 500 σχολεία. Αλλά αθροίζαμε ειδήσεις. Σήμερα προς το μεσημέρι θα έχουμε από τους περιφερειακούς μας διευθυντές, τους έχουμε δώσει εντολή να καταγράψουν ακριβώς και ήδη από το πρωί συνεργαζόμαστε με τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης για την ποικιλία της εκδήλωσης των θεμάτων. Λόγου χάριν στην Πελοπόννησο σχολείο το κλείδωσαν και έφυγαν. Ούτε κατάληψη, ούτε τίποτε. Το κλείδωσαν, και την κοπάνησαν!

Συζητάμε ήδη ποιο είναι το πρόβλημα. Δεν ξέρουμε ακόμη το μέγεθος του προβλήματος αλλά μέχρι το μεσημέρι θα έχουμε ενημέρωση για τα όσα ισχύουν σήμερα. Εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι αυτό έχει προοπτική 17 Νοεμβρίου, δηλαδή πολλών ημερών. Πάρα πολλών ημερών και εκείνο το οποίο εμένα με εξέπληξε γιατί είμαι Υπουργός τέσσερις μήνες δεν ήμουν και πέρσι, είναι ότι αυτό γίνεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή.

Η προοπτική μου είπαν με κριτήριο τα περσινά ή τα προπέρσινα είναι κάπου 1.000 σχολεία στην επικράτεια να κάνουν αυτή την κατάληψη, τη διακοπή της λειτουργίας. Είναι 13.300 οι σχολικές μονάδες στην χώρα, είναι το 1/13. Το 1/13 των παιδιών θα πάρουν 15 μέρες λιγότερης εκπαίδευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται ειδικά για τις κρίσιμες τάξεις του λυκείου. Υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ορίζει τι πρέπει να γίνει αν χαθούν τρεις μέρες και παραπάνω. Θα το εφαρμόσουμε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, αλλά ενδεχομένως με τροπολογία στη Βουλή δώσουμε κι άλλου είδους ρυθμίσεις. Ζήτησα καταγραφή συγκεκριμένων ρυθμίσεων του διατάγματος να δω αν είναι ικανοποιητικές αυτές θα τις εφαρμόσω ούτως ή άλλως και εάν χρειαζόμαστε και κάτι περισσότερο μέσα από διάλογο θα το πάμε στη Βουλή χωρίς αιφνιδιασμούς. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χαθούν αυτές οι μέρες. Καμία περίπτωση δεν υπάρχει να χαθούν αυτές οι μέρες και νομίζω ότι κάθε γονιός το καταλαβαίνει ως πολύ λογικό αυτό που λέω.

Γιατί για φαντάσου τι θα πάθεις εσύ ατομικά και πως θα το υποστείς και μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σου όσο κι αν δεν το σκέφτεσαι στο συναγωνισμό των εισαγωγικών εξετάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων τι θα χάσεις. Ή να σας πω και κάτι άλλο; Το είπα χτες στη Βουλή: περισσότερο φροντιστήριο. Γιατί προκαλείται το φροντιστήριο. Και στροφή στη ιδιωτική εκπαίδευση! Πιστεύω ότι είναι λάθος αυτό που γίνεται. Δεν μπορώ να το σταματήσω, τι να κάνω. Να στείλω περιπολικά; Δεν θέλω να το κάνω. Πιστεύω στη δημοκρατία και στις συγκρούσεις, πιστεύω στις κινητοποιήσεις είναι ζωογόνος δύναμη της δημοκρατίας. Δεν μπορεί αυτές να στρέφονται όμως εναντίον του εκπαιδευτικού προγράμματος διαβεβαιώνω κ. ότι αυτές οι ώρες θα αναπληρωθούν.

Στις μετεγγραφές φοιτητών: «Οι μετεγγραφές έχουν προσθέσει ένα πρόβλημα, όχι όσο έλεγαν, αλλά πάντως ένα πρόβλημα το οποίο αν το δούμε. Χτες με το Πολυτεχνείο ήμασταν εδώ, ήρθαν όλοι οι Κοσμήτορες με τον Πρύτανη και συζητήσαμε ποια μέτρα μπορούμε να δώσουμε για να τους βοηθήσουμε να βγάλουν τα χρόνια αυτά.

Ο νόμος θα αλλάξει μεν, αλλά έτσι όπως ισχύει αυτή τη στιγμή, θα ισχύει για πέντε χρόνια. Αυτά τα παιδιά που μπήκαν φέτος και μετεγγράφονται θα σπουδάζουν πέντε χρόνια στο Πολυτεχνείο. Δεν είναι μιας χρονιάς πρόβλημα.

Και εμείς είπαμε για περισσότερα χρήματα και για περισσότερο προσωπικό, βοηθητικό και τακτικό. Αλλά με μικρότερο πρόβλημα, αναγκαίες κάποιες λύσεις τις δίνουμε και παράλληλα αδυναμία λειτουργίας αυτών των Πανεπιστημίων χωρίς υπαλλήλους.

Γι' αυτό και ο κ. Φορτσάκης και ο κ. Ντόλιας ο Πρύτανης του Μετσοβίου χτες είπαν «μη μας παίρνετε το διοικητικό προσωπικό». Είμαστε σε αυτή τη συζήτηση, θα υπάρξουν αποφάσεις τις επόμενες μέρες και θα σας τις ανακοινώσουμε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου