Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Δεν είναι τελικά σίγουρη η αφαίρεση της Λογοτεχνίας από τα τρία επιστημονικά πεδία

Ο υφυπουργός Παιδείας Α. Δερμεντζόπουλος, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ανέλυσε τις 19 τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας, που κατατέθηκαν προς ψήφιση, στη Βουλή, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και τροπολογίες που αφορούν θέματα που σχετίζονται με τις εξετάσεις στο Νέο Λύκειο. Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα εξής:

Φυσική Αγωγή και Πληροφορική
Η δεύτερη τροπολογία έχει να κάνει σε ρύθμιση θεμάτων διάρθρωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και απολυτηρίων εξετάσεων. Με την πρώτη διάταξη λοιπόν, αυτής της παρούσης τροπολογίας, προστέθηκε μια ακόμη ώρα στο μάθημα της φυσικής αγωγής, και το μάθημα της πληροφορικής μετατίθεται από μάθημα γενικής παιδείας, σε μάθημα της ομάδας προσανατολισμού των θετικών σπουδών, ως πανελλαδικά εξεταζόμενο.

Τμήματα Ειδικών Μαθημάτων
Επιπλέον, από τη μείωση των ωρών των μαθημάτων γενικής παιδείας, προκύπτει η δυνατότητα, για πρώτη φορά δημιουργίας και λειτουργίας τμημάτων ειδικών μαθημάτων, όπως είναι το σχέδιο, γραμμικό και ελεύθερο, οι ξένες γλώσσες, ισπανικά, ιταλικά, και αυτό επειδή απελευθερώνεται αυτό το δίωρο.

Συντελεστής Βαρύτητας
Στο ν.4186/2013, προβλέπεται καθορισμός του συντελεστή βαρύτητας, σε ένα μάθημα από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα ανά σχολή ή ανά τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση. Πραγματοποιείται με απόφαση του υπουργού παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από πρόταση του αρμόδιου οργάνου διοίκησης της σχολής ή του τιμήματος, η οποία περιέρχεται σε αυτό έως στη 1 Μαρτίου εκάστου έτους. Και ισχύει, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών της πρώτης τάξης του σχολικού έτους στην οποία αυτή προτείνεται. Με τη δεύτερη διάταξη λοιπόν αυτής της τροπολογίας, παρατείνεται η πρόταση αυτή μόνο για φέτος ως τις 15 Μαΐου. Σ’ αυτό το σημείο, το Υπουργείο σκέφτεται, αφενός ότι η ανωτέρω παράταση πρέπει να συντμηθεί, και θα θέλαμε την άποψή σας, όσο το δυνατόν νωρίτερα, παράδειγμα 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, ώστε να το γνωρίζουν έγκαιρα οι μαθητές και αφετέρου να εκδίδεται άπαξ, και όχι κάθε έτος να ζητάμε τη βαρύτητα από τα Α.Ε.Ι. για τα μαθήματα αυτά.

Λογοτεχνία
Με την τρίτη διάταξη, όπως έχει παρουσιαστεί, αφαιρείται η λογοτεχνία από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, από τρία επιστημονικά πεδία. Από το πεδίο θετικών και τεχνολογικών επιστημών, από επιστημών υγείας, και επιστημών οικονομίας κοινωνικών και πολιτικών επιστημών. Σε αυτό το σημείο πραγματικά θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σας γιατί, είναι κάτι που και εμείς ως Υπουργείο το φέρνουμε σε εσάς, για να αποφασίσουμε εάν θα γίνει ή όχι. Είναι τελείως ανοιχτό αυτό ως θέμα, γιατί σκεφτόμαστε και εμείς ότι ίσως δεν πρέπει αλλά, ως επιτροπή έχετε και εσείς μια βαρύνουσα άποψη στο να διαμορφώσουμε από κοινού αυτή την απόφαση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου