Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Λοβέρδος: Ανοίγουν την Πέμπτη στις 9 του μηνός και κλείνουν στις 17 οι πραγματικές αιτήσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών

Συνέντευξη Υ.ΠΑΙ.Θ, Ανδρέα Λοβέρδου στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ALPHA 98,9

Τι είπε για τις μετεγγραφές των φοιτητών

«Ανοίγουν την Πέμπτη στις 9 του μηνός και κλείνουν στις 17 οι πραγματικές αιτήσεις. Είχαμε όμως ζητήσει ενδεικτικά οι εγγραφόμενοι φοιτητές να λένε αν θέλουν να κάνουν μεταγραφή. Έτσι είχαμε κάτι σχετικά απτό, δηλαδή το πόσοι δήλωσαν ότι προτίθεται να κάνουν αίτηση και πήραμε την πρωτοβουλία να πούμε ότι οι καινούργιοι φοιτητές δεν μπορούν να μεταγραφούν στο πανεπιστήμιο της αρεσκείας του. Μετεγγράφονται στην πόλη που μένουν οι γονείς σου, ή κάποιος αδελφός σου, αφού το πρόβλημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η φτώχεια, όχι τις επιθυμίες του καθενός.

Πρέπει να συνδυάσουμε δυο ανάγκες. Την αντιμετώπιση της φτώχειας, αλλά της φτώχειας, όχι της επιθυμίας του καθενός. Γιατί το πανεπιστημιακό μας σύστημα βασίζεται, οι εισαγωγικές εξετάσεις, στην επίδοση και η σχολή που θα πας και η πόλη που θα πας. Δεν θα τα καταστρέψουμε αυτά.

Λέμε ότι για την αντιμετώπιση της φτώχειας, αλλά και της δυνατότητας των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ να λειτουργήσουν, πρέπει να βρούμε συμβιβαστικές λύσεις αφού ο νομοθέτης στις 4 Μαΐου που ψήφισε τη ρύθμιση για τις μεταγραφές, ήταν πάρα πολύ γενναιόδωρος και είπε ότι ο καθένας πηγαίνει όπου θέλει.

Μου παραπονούνται και τώρα εδώ σε ένα χωριό των Τρικάλων, ήρθε ένας κύριος και μου είπε, μα, εγώ έχω παιδί που ανήκει στο 10%. Αυτούς δηλαδή που είχαν μπει πέρσι και κράτησαν τους βαθμούς για να μπουν φέτος. Ο νόμος, λέω, δεν το προβλέπει για σας. Σας αποκλείει ρητά. Και στη Βουλή μου το έθεταν αυτό, όπως μου έθεταν και τα θέματα των δημοσίων υπαλλήλων που μετακινούνται και τους έλεγα ότι υπάρχει ένα θέμα. Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ λένε ότι για να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια κάνουν τα στραβά μάτια και λένε ας πάρουμε και παραπάνω κόσμο και θα δούμε. Ας μην μπορούμε να τον εκπαιδεύσουμε σωστά κάτι θα κάνουμε. Όταν όμως αυτός ο αριθμός που τους φαίνεται υπερβολικός είναι ας πούμε για ένα τμήμα που έχει 150 εισακτέους, άλλοι 200, σου λέει άμα μου στείλει 1.000 δεν θα πάρω κανέναν. Σήκωσα τα χέρια ψηλά και θα πω αναστέλλω τη λειτουργία του. Και πρέπει να καταλάβει ο κόσμος που μας ακούει, ότι η πληθωρική παρέμβαση στις μεταγραφές, οδηγεί σε αδυναμία λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Γι’ αυτό προσπαθούμε με μέτρα να κάνουμε μια έντιμη εφαρμογή της απόφασης της Βουλής του Μαΐου, ούτως ώστε να ικανοποιηθούν και τα δυο μεγάλα προβλήματα και κάποιοι άνθρωποι που δεν δύνανται οικονομικά να κρατήσουν τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να μπορέσουν να λειτουργήσουν».


1 σχόλιο:

  1. Υπάρχει πιθανότητα τα αεί πχ το απθ να απορρίψει αιτήσεις μεταγραφών όπως τροτεκων και πολυτεκνων αν θεωρήσει ότι τα άτομα είναι παρα πολλά και δεν μπορεί να λειτουργήσει το τμήμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή