Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Δείτε τι δήλωσε σήμερα ο κ. Λοβέρδος για τις μετεγγραφές φοιτητών στον REAL FM - Τη Δευτέρα η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στο REAL FM απάντησε στα εξής ερωτήματα:

Για τις μετεγγραφές:
Ο Νόμος ψηφίστηκε στις 4 Μαΐου, ο Νόμος περί Λαϊκών Αγορών. Εμείς θα εκδώσουμε μία Υπουργική Απόφαση την Δευτέρα. Αυτή η Υπουργική Απόφαση, όπως ενημερώσαμε την Βουλή, θα εμπεριέχει μία σειρά από προσθήκες οι οποίες θα κατατεθούν με τροπολογία στη Βουλή. Αυτό γιατί ο Νόμος έδωσε δικαίωμα μετεγγραφής, κακώς, σε όλους και όχι στους οικονομικά αδυνάτους μόνο, κατά τα γούστα και τα κέφια του καθενός. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Και θα δώσουμε μία πενθήμερη προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων μετεγγραφών την μεθεπόμενη εβδομάδα, εκεί θα μάθουμε πια τον κανονικό αριθμό, και επειδή μας ήρθε η ιδέα και έτσι θα κάνουμε, θα γίνονται οι αιτήσεις στο Υπουργείο όχι στα Πανεπιστήμια και την επόμενη εβδομάδα θα σας δώσουμε τον ακριβή αριθμό αυτών που επιθυμούν και τον αριθμό αυτών που δύνανται.

Αναφορικά με τα κριτήρια των μετεγγραφών:
Είμαι από την Πάτρα, οι γονείς μου είναι στην Πάτρα, επιτυγχάνω στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στη Νομική, αλλά εγώ θέλω να πάω Αθήνα, αυτό δεν μπορείς να το κάνεις.
Στα τμήματα τα ομοειδή, στα πανομοιότυπα που είναι στην ίδια πόλη, λόγου χάρη δηλαδή οικονομικά μπορείς να κάνεις στο ΟΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μπορείς και στον Πειραιά, εκεί θα μπαίνουν με κριτήριο την επίδοσή τους.
Εγώ διαχειρίζομαι κάτι το οποίο δεν έκανα, αλλά η συνέχεια του κράτους επιβάλλει να το εφαρμόσω όσο πιο έντιμα μπορώ, πράγματι θα υπάρξουν ανακόλουθες δημόσιες συμπεριφορές, σου είπα ότι έχεις το δικαίωμα αλλά μετά σου το περιορίζω. Αλλά ο σκοπός του νομοθέτη δεν είναι να προστατέψει τα κέφια των παιδιών αλλά σκοπός του ήταν να προστατέψει τη φτώχεια. Η διατύπωση έχει πρόβλημα. Άρα στο σκοπό πρέπει να ανατρέξουμε.
Επίσης εάν το 80% για παράδειγμα των φοιτητών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης θέλει να πάει στη νομική της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, που θα τους βάλουνε τα Πανεπιστήμια; Εάν το τμήμα πει εγώ δεν τους δέχομαι; Πρέπει να φροντίσουμε να μην έρθει η διάταξη σε πραγματική αδυναμία εφαρμογής, γιατί έτσι θα αδικηθούνε περισσότεροι.


13 σχόλια:

  1. ισχυει και για τους τριτεκνους-πολυτεκνους ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην τον πιέσει κανένας δημοσιογράφος(καφρος) για να απαντήσει πότε θα ολοκληρωθούν!!!!! δεν κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ειναι αυτα που κανετε επιτελους? Βγαλτε μια αποφαση και πειτε οτι αυτο θα ισχυει!!!!!!! Γιατι παιζετε με τα νευρα και το μελλον των παιδιων κ.Λοβερδο????????? ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΠΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω να προτείνω κάτι απλό. Ας το δει ο κ. Υπουργός



    Για τις περιπτώσεις του νόμου Αρβανιτόπουλου με τις ειδικές κατηγορίες (που ψηφίστηκε τον Μάιο 2014) αρκεί ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο (για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ορφανά κλπ) και επιπλέον μια βεβαίωση σπουδών από το ίδρυμα που σπουδάζει αδερφός (για περιπτώσεις αδερφών που δεν σπουδάζουν στην πόλη κατοικίας των γονέων). Αυτό ελέγχεται άμεσα και σε 15 μέρες τα παιδιά αυτά μπορούν να πάρουν μετεγγραφή εκεί που δικαιούνται.



    Για τη δεύτερη κατηγορία του 10% με οικονομικά κριτήρια εκεί τα πράγματα περιπλέκονται. Γι' αυτό πέρυσι πήρε 4-5 μήνες να ξεδιαλύνουν ποιοί δικαιούντα. Γι' αυτούς ας καθυστερήσουν λίγο οι μετεγγραφές, αλλά μην γίνουν αιτία να χάσουν το εξάμηνο και οι ειδικές κατηγορίες.



    Στήστε 2 εφαρμογές στο Υπουργείο Παιδείας. Μια για ειδικές κατηγορίες (που σε 15-20 μέρες ξεμπερδεύουν) και μία για το 10% με οικονομικά κριτήρια που χρειάζεται περισσότερους ελέγχους.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "σου είπα ότι έχεις το δικαίωμα αλλά μετά σου το περιορίζω."

    Τουλαχιστον να το γνωριζαμε απο νωρις να καναμε αλλιως το μηχανογραφικο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αραγε ενημερωνονται καθολου απο τα site για τις απλες λυσεις που δινονται.Η ιδεα αυτη απλη και λειτουργικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σταματηστε πια!!!!! Κ.Λοβερδο παιζετε με τα νευρα ποσων οικογενειων... οταν λετε κατι τηρειστε το κιολας!!!!!!!!! Αλλα ποτε το κανατε αυτο για να γινει τωρα? Φτανει πια κρατατε στο χερι σας τις ζωες και το μελων τοσων φοιτητων!!!!!! Αισχος τιποτα αλλο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πφφ θα πάτε πρώτο έτος και θέλετε μεταγγραφή με την μία και όλας να μην χάσετε και εξάμηνο? αυτά τα πράγματα δεν γίνονται . εδώ εγω εκανα αίτηση και δεν με πειραν διοτι και καλα διλωσα αφμ λαθος ενω δεν ελεγε ποιου αφμ θελουν . και βγαινουν στη τηλεοραση και λενε οτι το καναμε επειτηδες για να μην δουνε το εισοδημα μας και οτι τους κοροιδεψαμε... ειναι μεγαλοι μ*****ς απλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με τις ειδικές κατηγορίες δεν θα ασχοληθεί κανένας; Ισχύουν τα ίδια; Άλλαξε κάτι; Τι έγγραφα θα πρέπει να προσκομίσουμε και πού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπουργέ είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Όταν οι πολύτεκνοι πριν 2 μήνες σου ζητούσαν πριν τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού να βγάλεις την Υ.Α, διαφορετικά σου έλεγαν η συμπλήρωση είναι στα τυφλά.... τους καθησύχαζες λέγοντας τους να μην ανησυχούν θα πάρουν αυτοί ελεύθερα και αυτόματα, ούτε καν θα χρειασθεί να ταλαιπωρηθούν να πάνε... έλεος πια, μην εκτίθεστε κάθε μέρα με συνεχείς δηλώσεις!

    Με τα νέα μέτρα που σας λένε οι σύμβουλοι σας αυτά είναι για γέλια!
    Δηλαδή, όσοι κατοικούμε σε μικρά νησιά και δεν έχουμε Παν. σχολές σε αυτά, τα παιδιά μας θα αποκλείονται των Μετεγγραφών..., όπως επί Διαμαντοπούλου, που το πολύτεκνο παιδί από Άνδρο που ήθελε παιδαγωγικό τμήμα, δεν μετεγγραφόταν στην Αθήνα(1,5 ώρα), αλλά το έστελνε στη Ρόδο(να έλθει Πειραιά για να πάει σε 12 ώρες στη Ρόδο)!.
    Και αν είσαι Νομικής, Πολιτικός Μηχανικός κλπ... αποκλείεται να πάρεις Μετεγγραφή!

    Υπουργέ, επιτέλους να σοβαρευτούμε, να ιεραρχήσουμε θέματα και καταστάσεις και να μην τσουβαλιάζουμε όλους μαζί, υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων κλπ...
    Περιμένουμε από ένα Καθηγητή και μάλιστα Συνταγματολόγο σεβασμό σε αυτά...

    Μανώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η κατασταση εχει καταντησει αηδια..και υστερα απορουν γιατι οι νεοι εγκαταλειπουν την ελλαδα!!ειμαι πολυτεκνος και επιθυμω μετεγγραφη...επισης εχω αδερφη που σπουδαζει μακρια..παιρνω τηλεφωνο απο τις 1-09-2014 στο υπουργειο παιδειας για να ρωτησω τα διαδικαστικα και μου το κλεινουν στα μουτρα....ευτυχως στις στις 23-09 το σηκωσε μια (κυρια) και μου ειπε να μπαινω στο site του υπουργειου παιδειας και να βλεπω τις εξελιξεις..και τι γινεται εαν εγω δεν εχω προσβαση στο ιντερνετ;;τι γινεται εαν εγω δεν μπορω να κανω της αιτηση μετεγγραφης ηλεκκτρονικα;;γιατι εγινε και αυτο..να αναγκαζεται καθε νοικοκυριο να εχει υπολογιστη στο σπιτι..ΑΙΣΧΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πραγματικα εχω απηυδήσει με αυτό το θέμα! Αρχικα οι μετεγγραφές των ειδικών κατηγοριών θα γίνονταν "αυτόματα" -οπως χαρακτηριστικα δηλωσε ο υπουργος παιδείας- και ξαφνικα αναμενουμε την ανακοινωση μιας υπουργικης απόφασης η οποία οχι μονο αυτόματη δεν καθιστά τη διαδικασια, αλλά ενδεχομένως να θέτει και περιορισμους που αφορουν στα κριτήρια των-κατα τ'αλλα- δικαιουχων.. Και ρωτω... τι θα γίνει με τους χιλιαδες πολυτεκνους- τριτεκνους οι οποιοι κατεθεσαν τα μηχανογραφικα τους εχοντας καθησυχαστει με τις πρωην δηλωσεις του υπουργου και κινδυνευουν να μείνουν "ξεκρεμαστοι" ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι θα γίνει με τους φοιτητές που δώσανε ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ το 2012 που θέλουν να γίνει μεταφορά θέσης?? Ντροπή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή