Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Το σχέδιο για τις μετεγγραφές φοιτητών σε ΑΕΙ 2014

Το σχέδιο για τις μετεγγραφές των φοιτητών σε ΑΕΙ - ΤΕΙΣχέδιο επτά σημείων έχει εκπονήσει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα μετεγγραφών φοιτητών από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα. Τις λεπτομέρειές του αποκαλύπτει «Το Βήμα» καθώς οι τελευταίες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των δικαιούχων μετεγγραφών στις 40.000 πανελλαδικά, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσοι θα κάνουν χρήση του δικαιώματος. Μια πρώτη εικόνα του αριθμού αυτών θα υπάρχει πιθανότατα στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης, αφού το υπουργείο Παιδείας έχει συμφωνήσει με τις διοικήσεις των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να καταγράφουν από τη Δευτέρα που αρχίζουν οι εγγραφές των πρωτοετών και την πρόθεσή τους να μετεγγραφούν σε άλλο τμήμα.

Νόμος - «πρόβλημα»

«Κληρονόμησα ένα πρόβλημα και πρέπει να το λύσω με έντιμο τρόπο» έλεγε τις προηγούμενες ημέρες σε επικοινωνία με «Το Βήμα» ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 4 Μαΐου 2014 έδωσε δικαίωμα - όχι και δυνατότητα - μετεγγραφής σε παραπάνω από τους μισούς φοιτητές που εισήχθησαν εφέτος (72.763) σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

«Η προσπάθεια αντιμετώπισης της φτώχειας ή των οικονομικών δυσκολιών, που είναι απολύτως σωστή, έγινε χωρίς κριτήρια (π.χ., εισοδηματικά ή ύπαρξη πλαφόν) και έτσι νομιμοποιούνται οι διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αφενός για απερήμωση (στα περιφερειακά), αφετέρου για υπερπληθώρα φοιτητών (στα κεντρικά)» έλεγαν επίσης πηγές από το υπουργείο Παιδείας που μίλησαν στο «Βήμα».

«Η σκέψη να μπει τώρα αριθμητικό όριο στις μετεγγραφές δεν είναι δυνατόν να γίνει διότι δεν είναι δυνατόν νόμος που ψηφίστηκε προ των ευρωεκλογών να αλλάζει μετά από αυτές»λέει απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο υπουργός Παιδείας. Οπως αναφέρει, ωστόσο, το ζήτημα θα τεθεί στο υψηλότερο δυνατό κυβερνητικό επίπεδο, ενώ έχουν ήδη γίνει σχετικές συζητήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αναμένοντας με κομμένη την ανάσα την καταγραφή του τελικού αριθμού των μετεγγραφομένων, οι διοικήσεις των κεντρικών πανεπιστημίων πιέζουν το υπουργείο Παιδείας να λάβει μέτρα. Πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού ολοκληρωθούν οι εγγραφές των πρωτοετών στις 26 του μήνα.

Το σχέδιο

Ποιο είναι το σχέδιο που έχει εκπονηθεί ύστερα από δύο μήνες διαπραγματεύσεων με τα συντονιστικά των πρυτάνεων και των προέδρων ΤΕΙ; Άμεσα θα εκδοθούν δύο υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα καθορίζουν επί μέρους ζητήματα του προβλήματος των μετεγγραφών 2014-2015. Με αυτές θα καθοριστεί:

1. Χρονικό διάστημα κατάθεσης αιτήσεως μετεγγραφής. Στόχος είναι η γρήγορη διεκπεραίωση των αιτημάτων.

2. Ύπαρξη πλήρους αντιστοίχισης των γνωστικών αντικειμένων των τμημάτων, όπως αυτή καθορίστηκε με τη γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας) που έκανε αποδεκτή ο υπουργός Παιδείας. Μετεγγραφή σε συγγενές τμήμα θα απαγορεύεται.

3. Η αναπηρία ως προϋπόθεση μετεγγραφής θα πρέπει να βεβαιώνεται από ΚΕΠΑ και όχι απλώς από γιατρό, σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία του κ. Λοβέρδου.

4. Επιτρέπονται οι αμοιβαίες μετεγγραφές από περιφερειακό πανεπιστήμιο και ΤΕΙ σε κεντρικό.

5. Επί δύο αδελφών η μετεγγραφή του δευτέρου γίνεται στο ίδρυμα όπου έχει εγγραφεί ο πρώτος. Αν όμως πρόκειται για περιφερειακά ιδρύματα, η μετεγγραφή γίνεται ελεύθερα και στο ίδρυμα του προσφάτως επιτυχόντος.

6. Στα εργαστήρια, όπου υπάρχουν, θα εκπαιδεύονται κατά προτεραιότητα οι φοιτητές που επέτυχαν στο οικείο τμήμα και στη συνέχεια οι εκ μετεγγραφής φοιτητές.

Όπως αναφέρουν οι νόμοι που έχουν ψηφισθεί, η αντιστοιχία των σχολών και των τμημάτων των ΑΕΙ καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας «λαμβάνοντας υπόψη τους τίτλους των αντιστοίχων σχολών, τμημάτων και των εισαγωγικών κατευθύνσεων αυτών, καθώς και τα παρεχόμενα επαγγελματικά δικαιώματα, όπου αυτά υφίστανται. Η απόφαση εκδίδεται έπειτα από γνώμη της ΑΔΙΠ, η οποία περιέρχεται στον υπουργό Παιδείας εντός της αποκλειστικής προθεσμίας 10 ημερών από την περιέλευση σε αυτήν του ερωτήματος του υπουργού».


3 σχόλια:

  1. Στα εργαστήρια, όπου υπάρχουν, θα εκπαιδεύονται κατά προτεραιότητα οι φοιτητές που επέτυχαν στο οικείο τμήμα και στη συνέχεια οι εκ μετεγγραφής φοιτητές.

    MHN MAS BALETE KAI SE KARANTINA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναζητείται φοιτητής που πέρασε φέτος στο ΕΚΠΑ Βιολογία για αμοιβαία μετεγγραφή για το Πανεπιστήμιο Πάτρας thspentzos@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναζητειται φοιτητης που περασε φετος στο Πανεπιστημιο Πατρων τμημα Παιδαγωγικό για αμοιβαια ανταλλαγη για Δημοκριτειο Πανεπιστημιο (Αλεξανδρουπολη) soula_kon@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή