Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Ψηφίστηκε τροπολογία για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές και δημιουργεί προβλήματα στη φετινή προκήρυξη


΄΄Οι διατάξεις του Π. Δ. 11/2014 (ΦΕΚ Α΄ 17/27-01-2014), που αφορούν τις προϋποθέσεις εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές µέσω Πανελλήνιων Εξετάσεων τίθενται σε ισχύ για πρώτη φορά από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2015΄΄.

Σημειώνεται ότι φετινή προκήρυξη (δείτε εδώ) έχει εκδοθεί προ της ψήφισης της τροπολογίας αυτής, έχοντας ληφθεί υπόψη το συγκεκριμένο Π.Δ. να αφορά και υποψήφιους των Πανελληνίων Εξετάσεων 2014.

Την συγκεκριμένη τροπολογία κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, συνυπέγραψαν οι βουλευτές Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Ν. Τσούκαλης, Γ. Κασαπίδης και έγινε δεκτή από τον υπουργό Οικονομικών (καθώς εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου του)

Ποιος ο λόγος κατάθεσης της συγκεκριμένης τροπολογίας;
Στις 27 Ιανουαρίου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθιερώνονται νέα κριτήρια σωματικής ικανότητας για το στρατιωτικό προσωπικό. Με το Π.Δ. αυτό ορίζονται και τα κριτήρια που θα ισχύουν για όσους συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις με σκοπό την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές. Το Π.Δ. αυτό, θα ίσχυε και για τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Όμως οι αναθεωρήσεις προϋποθέσεων που αφορούν τις πανελλήνιες εξετάσεις πρέπει να γίνονται γνωστές στους υποψηφίους το αργότερο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και όχι στη μέση του έτους ώστε κανείς υποψήφιος να μην αντιμετωπίσει αιφνίδια ανατροπή των δεδομένων.

Τι λέει η αιτιολογική έκθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας;
Με το Προεδρικό Διάταγμα 11/2014, αναθεωρήθηκαν τα κριτήρια σωματικής ικανότητας του στρατιωτικού προσωπικού. Μεταξύ αυτών των κριτηρίων, περιλαμβάνονται και οι προϋποθέσεις σωματικών κριτηρίων για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές. Το Π.Δ. δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 17/27.01.2014 και δεν προβλέπει μεταβατική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές οι οποίοι προετοιμάζονται να συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις με σκοπό την εισαγωγή τους στις ως άνω σχολές, αντιμετωπίζουν σήμερα διαφορετικές προϋποθέσεις εισαγωγής από αυτές που ίσχυαν στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014. Πρόκειται για μια ανατροπή δεδομένων στη μέση της σχολικής χρονιάς. Καθώς η Πολιτεία πρέπει να διασφαλίζει ότι οι μαθητές γνωρίζουν τουλάχιστον από την αρχή της σχολικής χρονιάς τους όρους με τους οποίους θα διαγωνισθούν για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την παρούσα διάταξη διασφαλίζεται μεταβατική περίοδος ενός έτους στην θέση σε ισχύ των σχετικών όρων του Π.Δ. 11 / ΦΕΚ Α 17/27.01.2014.

Αναμένεται η αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (πιθανόν να μην ληφθεί υπόψη το Π.Δ. 11/2014 για τους φετινούς υποψήφιους των Στρατιωτικών Σχολών).


10 σχόλια:

  1. η φετινη απαιτηση για πτυχιου αγγλικων β2 στην σχολη ικαρων ΜΗΠΩΣ πρεπει να ενταχθει στο ιδιο σκεπτικο και να ισχυσει για το 2015.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποια σωματικά κριτήρια τροποποιήθηκαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εννοείται πως πρέπει να γίνει το ίδιο και με το Β2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδια SOS αν μπορει καποιος θελω απαντηση.... εκανα τα χαρτια για το στρατο τα εστειλα και μετα ειδα οτι πριν τα στειλεις ηθελε να τα εχεις βγαλει φωτοτυπια γιατι τα ζητανε οταν πας εκει.... Ξερει κανεις τι μπορω να κανω τωρα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως αν επικοινωνήσεις με τη σχολή και ζητήσεις να σου τα στείλουν εκείνοι με fax;;

      Διαγραφή
  5. Λυθηκε το θεμα τελικα!! Ευχαριστω παντως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι καλά :) τίποτα απολύτως :)

      Διαγραφή
    2. Φίλε επειδή και εγώ έχω το ίδιο πρόβλημα τι έκανες τελικά; και εγώ ξέχασα να βγάλω φωτοτυπία την αίτηση πριν την στείλω..

      Διαγραφή
  6. ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ?
    ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΛΛΑΓΕΣ<?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΚΡΑΤΗΣΑ ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ¨?

    ΑπάντησηΔιαγραφή