Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Πανελλαδικές Εξετάσεις - Μηδενίζεται όποιος έχει κινητό τηλέφωνο

Μια απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών πρέπει να βάλουν καλά στο μυαλό τους οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς απέρριψε την αίτηση γονέων ενός μαθητή, ο οποίος μηδενίστηκε αφού κατά τη διάρκεια των γραπτών εξετάσεων χτύπησε το κινητό του τηλέφωνο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, ο «νομοθέτης απαγόρευσε ρητώς την μεταφορά και κατοχή από υποψηφίους μέσα στα εξεταστικά κέντρα ορισμένων αντικειμένων, όπως κινητού τηλεφώνου, τα οποία μπορούν να καταστούν αντικείμενα δολίευσης». Η απαγόρευση αυτή είναι, σύμφωνα με τους Εφέτες, «απόλυτη, δηλαδή δεν απαιτείται για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων να αποδειχθεί η χρήση του κινητού τηλεφώνου από τον εξεταζόμενο μαθητή κατά τρόπο που δολιεύεται η διαδικασία των εξετάσεων, αλλά αρκεί η διαπίστωση ότι αυτός φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να καταστεί σε κάθε περίπτωση αντικείμενο παραβίασης του αδιάβλητου των εξετάσεων».

Ο λόγος για τον οποίο νομοθετήθηκε αυτή η απαγόρευση, είναι «το γεγονός ότι τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, λόγω των υψηλών τεχνολογικών δυνατοτήτων που διαθέτουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα επικοινωνίας κατά την ώρα των εξετάσεων μεταξύ του χρήστη τους και άλλων προσώπων, εκτός εξεταστικών κέντρων, που έχουν πρόσβαση στις λύσεις των θεμάτων».

Για την ιστορία στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι γονείς μαθητή ο οποίος συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις του περασμένου έτους και την ημέρα που έγραφε το μάθημα της «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον», χτύπησε το κινητό τηλέφωνό του. Ο μαθητής το απενεργοποίησε και το παρέδωσε στις επιτηρήτριες. Αμέσως κλήθηκε η Λυκειακή επιτροπή και μέχρι αυτή να φτάσει στην αίθουσα ο μαθητής έγραψε περίπου πέντε γραμμές στο γραπτό του. Η Λυκειακή επιτροπή πήρε το γραπτό και τον κάλεσε σε απολογία και στη συνέχεια αφού διαπιστώθηκε η κλήση που είχε κάνει όσο ήταν στο εξεταστικό κέντρο, μηδενίστηκε το γραπτό του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου