Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Δείτε όλες τις αλλαγές στα ΙΕΚ - Αναμένεται η ανακοίνωση των ειδικοτήτων και το χρονοδιάγραμμα για το εξάμηνο 2013Β

Με τις διατάξεις του Ν.4186/17-9-2013 σηματοδοτήθηκαν σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία φορέων μη τυπικής εκπαίδευσης, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) που παρέχουν αρχική επαγγελματική κατάρτιση στους απόφοιτους Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ καθώς και των ΣΕΚ.

Ειδικότερα, για τα Δημόσια ΙΕΚ αναφέρονται επιγραμματικά οι σημαντικότερες αλλαγές:
- Η φοίτηση στα δημόσια ΙΕΚ παρέχεται δωρεάν.
- Η φοίτηση είναι πέντε (5) συνολικά εξάμηνα, εκ των οποίων τέσσερα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και το πέμπτο της Πρακτικής Άσκησης, το οποίο δύναται να γίνεται και κατά την διάρκεια του δεύτερου, τρίτου και τετάρτου εξαμήνου φοίτησης. Η περίοδος της πρακτικής άσκησης μπορεί να είναι συνεχόμενη ή τμηματική , χωρίς να υπερβαίνει χρονικά το ένα ημερολογιακό έτος.
- Το διδακτικό έτος άρχεται τη 15η Οκτωβρίου και λήγει την 15η Ιουνίου εκάστου έτους.
- Οι εγγραφές πραγματοποιούνται από την 15η Σεπτεμβρίου έως 14η Οκτωβρίου εκάστου έτους.
- Στους απόφοιτους ΙΕΚ, χορηγείται Δίπλωμα Επαγγελματικής ειδικότητας επιπέδου 4.
- Οι επιτυχόντες στις εξετάσεις πιστοποίησης, παράλληλα με το προβλεπόμενο πτυχίο ειδικότητας, αποκτούν και αντίστοιχη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (εφόσον προβλέπεται).
- Το Δημόσιο καλύπτει τις δαπάνες Ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, σε περίπτωσης ατυχήματος στα εργαστηριακά μαθήματα.
- Αρκετές ειδικότητες καταργήθηκαν, άλλες συναφείς συγχωνεύθηκαν, άλλες μετονομάστηκαν και δημιουργήθηκαν κάποιες καινούργιες.

Δείτε το ΦΕΚ A 193/2013 με το νόμο υπ’ αριθμό 4186/17-9-2013 ΄΄Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις΄΄ του υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές για τα ΙΕΚ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου