Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Προς τους Μαθηματικούς της Επιτροπής Πανελληνίων εξετάσεων

Θεού θέλοντος, ΟΛΜΕ επιτρέπουσας και Πολιτείας επιβάλουσας σε λίγες μέρες θα κληθούν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου να συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Τα δύο τελευταία χρόνια τα θέματα των μαθηματικών ήταν για μικρούς... Αϊνστάιν. (αν και βραδύνους όπως έχω ακούσει, θα...κοβόταν).

Είναι αντιπαιδαγωγικό έως ανήθικο να ζητάς μέσα σε ένα τρίωρο από τους μαθητές να απαντήσουν σε τόσες πολλές ερωτήσεις και μάλιστα απαιτητικές! Ένα θέμα με τέσσερα ερωτήματα είναι τελικά τέσσερεις ασκήσεις, σαν αυτές που διδάσκουν οι συνάδελφοι στο σχολείο σε...μία εβδομάδα!! Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι οι απαντήσεις των θεμάτων των ετών 2011 και 2012 δακτυλογραφημένες καταλαμβάνουν επτά (7) σελίδες τύπου Α4. Πόσος χρόνος απαιτείται να σκεφθούν και να απαντήσουν σας έχει απασχολήσει; Το να μη γράψει κάποιος λόγω άγνοιας κατανοητό. Το να μη γράψει λόγω χρονικής στενότητας είναι άδικο. Υπάρχουν τόσα έξυπνα θέματα. Γιατί αυτή η...σαδιστική αντιμετώπιση των υποψηφίων στα Μαθηματικά; Αγνοείτε κ. συνάδελφοι, ότι πολλοί μαθητές είναι από επαρχία ή από την νησιωτική χώρα; Αγνοείτε ότι η εξέταση στα μαθηματικά εμπεριέχει ρίσκο; Αγνοείτε ότι η ύλη των μαθηματικών είναι πολύ περισσότερη από την ύλη των άλλων μαθημάτων που εκτός από το βιβλίο της Γ΄ Λυκείου πρέπει να έχουν σε πρώτη ζήτηση γνώσεις από τα βιβλία της Α΄ και Β΄ Λυκείου; Αγνοείτε ότι οι μαθητές συναντούν για πρώτη φορά τόσα πολλά; (εκτός αν εξετάζονται για δεύτερη φορά).

Η επιτροπή των εξετάσεων αναζητάει διαβασμένους ή ταχυγράφους; Ένας υποψήφιος που είναι άριστος γνώστης του σχολικού βιβλίου πιστεύετε ότι θα απαντήσει στα θέματα που βάζετε; Αν αναζητάτε ταλέντα αφήστε τα στην δικαιοδοσία της Μαθηματικής Εταιρείας. Όταν οι εφημερίδες αργότερα θα γράψουν " τα θέματα ήταν...βατά" (τι κακόηχη λέξη) ή "σφαγή στα Μαθηματικά", να αναζητήσουμε ευθύνες όχι μόνο από τα θύματα.

Σολδάτος Μπάμπης
Μαθηματικός ε. α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου