Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Δυσκολεύει η «μάχη» για τις στρατιωτικές σχολές

Δυσκολεύει η «μάχη» για τις στρατιωτικές σχολέςΕλαχιστοποιούνται οι πιθανότητες εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές για τους φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, μετά την απόφαση του υπουργείου Άμυνας να «ψαλιδίσει» τις θέσεις κατά 30%.
Το πρόβλημα για τους υποψηφίους διογκώνεται καθώς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε -υιοθετώντας όσα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα- για τις αστυνομικές σχολές και τα τμήματα ανθυποπυραγών να μη δεχτούν εισακτέους για τα επόμενα δύο χρόνια.
Αυτή η εξέλιξη έχει φέρει σε απόγνωση ένα μεγάλο μέρος των υποψηφίων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές, καθώς βλέπουν τις πιθανότητες εισαγωγής τους στις ελάχιστες σχολές που οδηγούν απευθείας στο Δημόσιο να μηδενίζονται. Ως εκ τούτου, χιλιάδες νέοι που προετοιμάζονταν για την εισαγωγή σε αστυνομικά τμήματα -πολλοί εκ των οποίων αριστούχοι- θα πρέπει να στραφούν σε άλλες επιλογές.
Η πρώτη επιλογή, όπως έχει δείξει η εμπειρία των προηγούμενων ετών, είναι οι στρατιωτικές σχολές, στις οποίες έτσι κι αλλιώς παρατηρείται τεράστιος ανταγωνισμός για την εισαγωγή φοιτητών.
Για να αντιληφθεί ο κόσμος το ενδιαφέρον των νέων για τις αστυνομικές και τις στρατιωτικές σχολές, αρκεί να αναφέρουμε ότι πέρυσι σχεδόν 30.000 υποψήφιοι δήλωσαν στο μηχανογραφικό μία από αυτές τις σχολές.
Ο αριθμός αυτών που επέλεξαν στρατιωτικά ή αστυνομικά τμήματα στην κορυφή του μηχανογραφικού έφτασε συνολικά τις 8.209. Πρόκειται για ένα τρομακτικό νούμερο, αφού οι θέσεις εισακτέων που είχαν δοθεί πέρυσι ανήλθαν συνολικά στις 1.753. Από αυτές, οι 583 αφορούσαν αστυνομικές σχολές και τμήματα ανθυποπυραγών, ενώ οι 1.170 στρατιωτικές.

«Κούρεμα»
Μετά το «κούρεμα» των θέσεων κατά 30%, ο αριθμός των φοιτητών που θα εισαχθεί το νέο ακαδημαϊκό έτος στα στρατιωτικά τμήματα δεν θα ξεπεράσει τις 819.
Κατά τα λοιπά, οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για τα στρατιωτικά τμήματα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πριν συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, που διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να έχουν κριθεί κατάλληλοι σε ιδιαίτερες προκαταρκτικές εξετάσεις (ψυχομετρικές, υγειονομικές και αθλητικές) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Η τελική επιλογή και η σειρά επιτυχίας για κάθε στρατιωτική σχολή γίνεται από το υπουργείο Παιδείας αλλά οι αποφάσεις των επιτροπών που κρίνουν την καταλληλότητα των υποψηφίων είναι ανέκκλητες και δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις. Οι υποψήφιοι που θα αποτύχουν ή θα διακόψουν, ή δεν θα παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε στάδιο των προκαταρκτικών εξετάσεων δεν μπορούν να συνεχίσουν και θεωρούνται από το υπουργείο Παιδείας ως να μην είχαν δηλώσει τη σχολή από την οποία αποκλείστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου