Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Αίτημα για εξαιρέσεις στις μετεγγραφές

Πολλές οικογένειες πρωτοετών φοιτητών που έχουν εισαχθεί σε περιοχές μακριά από την μόνιμη κατοικία τους, βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα. Οικογένειες που σπουδάζουν άλλο παιδί ήδη, πολύτεκνες ή τρίτεκνες που δεν κατάφεραν τα παιδιά τους να εισαχθούν με τις ειδικές κατηγορίες, χαμηλόμισθες ή με άνεργους γονείς θα έβλεπαν με θετικό μάτι την περίπτωση να ξαναεφαρμοστούν οι μετεγγραφές για να μπορούν τα παιδιά τους να σπουδάσουν. Δείτε τι έγραψε για το θέμα η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ στο σημερινό της φύλλο:

Ζήτημα επαναφοράς του θεσμού των μετεγγραφών των φοιτητών στα ΑΕΙ θέτουν τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και δύο βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς επικαλούμενοι τις έκτακτες οικονομικές συνθήκες στη χώρα.
Ειδικότερα, οι βουλευτές της ΝΔ Θ. Σολδάτος, Ιορδ. Τζαμτζής, Ανδρ. Κουτσούμπας και Άννα Ασημακοπούλου προτείνουν, κατ' εξαίρεση του ισχύοντος πλαισίου, να δοθεί δυνατότητα μετεγγραφής στις περιπτώσεις που λόγω σπουδών οι οικογένειες κρατούν περισσότερα από δύο σπίτια και έχουν εισόδημα έως 45.000 ή εναλλακτικά 60.000 ευρώ, αλλά και σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας τουλάχιστον εκ των γονέων δεν εργάζεται ή το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ.
Μάλιστα, όπως ισχυρίζονται οι τέσσερις βουλευτές της ΝΔ, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει δεσμευτεί να «εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να ικανοποιήσει την πρότασή τους». Από την πλευρά τους, πάντως, πηγές από το υπουργείο τόνισαν χθες ότι ο νόμος για την κατάργηση των μετεγγραφών ψηφίστηκε μόλις το 2011 και πρόσθεταν πως κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά δεν τίθεται θέμα αλλαγής του.
Την ίδια ώρα, οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. Β. Οικονόμου (Αττικής) και Κατερίνα Μάρκου, σε ερώτησή τους στη Βουλή, χαρακτηρίζουν άδικη τη γενική απαγόρευση των μετεγγραφών και ζητούν ο θεσμός να επανέλθει ειδικά για τους έχοντες σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου