Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Σχέδιο χρηματοδότησης της ναυτικής εκπαίδευσης

Σχέδιο χρηματοδότησης της ναυτικής εκπαίδευσης  Mέτρα για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ετοιμάζεται να ανακοινώσει άμεσα ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, ενώ χθες συγκρότησε και ομάδα εργασίας που θα καταθέσει προτάσεις για την αναμόρφωσή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΝΑ έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο για τη χρηματοδότηση της ναυτικής εκπαίδευσης, η οποία βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο. Γι' αυτό τον σκοπό σκοπεύει να αξιοποιήσει κονδύλια του ΕΣΠΑ και άλλων κοινοτικών προγραμμάτων, χρήματα από δωρεές, ενώ η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών φέρεται πρόθυμη να «αιμοδοτήσει» τη ναυτική εκπαίδευση με ένα ποσό της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ. 
Το υπουργείο Ναυτιλίας θα επιδιώξει με τις παρεμβάσεις του αφενός να αυξήσει, ίσως και από του χρόνου, τον αριθμό των σπουδαστών που εισάγονται στις ΑΕΝ και παράλληλα να συγκροτήσει ένα μηχανισμό, ο οποίος θα εγγυάται ότι όλοι οι σπουδαστές των Ακαδημιών θα πραγματοποιούν απρόσκοπτα τα δύο εκπαιδευτικά τους ταξίδια, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Προς αυτή την κατεύθυνση το ΥΝΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα αρχίσει την αναβάθμιση των κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών των ΑΕΝ.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιδοτηθεί τελικά και το δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι των σπουδαστών τους, πιθανότατα με κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Στο υπουργείο θα συγκροτηθεί στο πλαίσιο της Διεύθυνσης Ναυτικής Εκπαίδευσης ένας μηχανισμός προώθησης των σπουδαστών στα πλοία για τα εκπαιδευτικά τους ταξίδια, ενώ ένα αντίστοιχο γραφείο θα «στηθεί» πιθανότατα και στην άλλη όχθη, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Μέσω και των εκπαιδευτικών ταξιδιών οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες επισημαίνουν τα μελλοντικά στελέχη των γραφείων τους, επομένως αυτό το πλέγμα είναι σημαντικό για την απασχόληση των Ελλήνων ναυτικών. Υπολογίζεται ότι σήμερα περί τους 400 σπουδαστές των ΑΕΝ αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν πλοία για τα εκπαιδευτικά τους ταξίδια. Το πρόβλημα έχει οξυνθεί τελευταία, καθώς έχουν τεθεί εκτός δρομολογίων πολλά πλοία της ακτοπλοΐας λόγω της κρίσης.
Ένα ακόμα μέτρο που μελετάται από το υπουργείο Ναυτιλίας είναι να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο το οποίο θα πιστοποιεί την επιμόρφωση των ναυτικών από ιδιωτικά κέντρα επιμόρφωσης. Τα κέντρα αυτά ήδη λειτουργούν, αφού επιτρέπεται από την υπάρχουσα νομοθεσία, όμως δεν υπάρχει το απαραίτητο στοιχείο της πιστοποίησης με το οποίο θα σφραγίζεται η ποιότητα του επιπέδου των σπουδών που παρέχουν.
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου